Водопроводът от язовир „Тича“ ще бъде готов до края на годината

Споделете с:

Продължава изграждането на магистралния водопровод по проекта за подобряване на водния сектор на територията, обслужвана от „ВиК – Шумен“ по ОП „Околна среда 2014–2020 г.“ По-рано днес беше направена символична първа копка на лот 3, който обхваща участъка от Ревизионна шахта „Търговище“ до Ревизионна шахта “Велики Преслав” и от Помпена станция „1300“ до Напорен водоем „13000“ в шуменския квартал  „Дивдядово“.

Строителството на водопровода е разделено на три части, които стартират по различно време. Ръководителят на проекта Надежда Петкова обясни, че дейностите по лот 2 вече са завършени на 70 %, по лот 1 – от язовир „Тича“ до Ревизионна шахта „Търговище“ – на 15 %, по лот 3 извършените строителни дейности също са на 15 % от предвиденото по проекта. Полагат се чугунени тръби, а общата дължина на водопровода е 26  км. Той ще захранва няколко общини – Шумен, Велики Преслав, Върбица и Търговище, припомни още Петкова. Ще осигури регулярно подаване на питейна вода, ще подобри качеството и ще намали загубите по трасето.

В началото на годината тази част от проекта е била определена като рискова заради забавяне на строителството. Това каза областният управител проф. Христов Христов по време на символичната първа копка. „Но в момента изоставането е наваксано благодарение на активната работа както  на управляващия екип, така и на фирмите, които изпълняват отделните лотове“. Той изрази увереност, че строителните дейности ще завършат в края на 2023-та.

Шуменци чакат подмяната на магистралния водопровод от близо 40 години, припомни кметът на Шумен Любомир Христов. „Оказаха се доста търпеливи, защото пак от близо толкова години се говори, че трябва да се обнови ВиК-инфраструктурата в района, но едва сега виждаме реални резултати от тези действия. Помните, че в началото Шумен беше отхвърлен от прединвестиционните проучвания и само благодарение на нашата настойчивост и съдействието на тогавашното правителство успяхме да се включим в програмата. Фирмите, които участват в изграждането на водопровода, имат добра история. Надявам се, че ще запазят авторитета си и с доброто качество, с което ще изпълнят и този проект,“ каза Христов. Кметът им пожела успех и в края на годината всички заедно да прережат лентата със самочувствието за добре свършена работа.

382 преглеждания