Днес празнува Шуменският университет

Споделете с:

С ритуал по вдигане на знамената пред Ректората и поднасяне на цветя академичната общност започна днес честването на патронния празник на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. По-късно преподаватели, студенти и служители посетиха НИАР „Велики Преслав“, където преподаватели от Факултета по хуманитарни науки и Научния център „Преславска книжовна школа“ изнесоха беседа „По стъпките на епископ Константин Преславски“.

В дните от 17 до 21 май, със съдействието на общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“, паметникът „Създатели на българската държава“ беше осветен в лилаво в чест на висшето учебно заведение.

На 18 май в Летния театър в Шумен се състоя официалната церемония по изпращането на абсолвентите от Випуск 2023. Общо 1850 студенти се дипломираха в различните специалности на ШУ, а лично от деканите на факултети дипломите си получиха над 500 абсолвенти. На отличниците сред тях бе връчена и грамота.

Сърдечни поздравления към абсолвентите поднесоха ректорът на ШУ проф. Наталия Витанова и кметът на община Шумен проф. Христо Христов. Приветствено слово поднесе и отличникът на випуска Тодор Симеонов, който се дипломира в специалност „История и география“, а в момента учи магистърска програма „Краезнание“.

Абсолвентите от Випуск 2023 положиха клетва за съпричастност към Шуменския университет, а след официалната част по традиция към небето полетяха шапките им.

 

 

 

560 преглеждания