“Добре дошли на една човешка комедия!”

Споделете с:

Това са думи на безумно талантливия режисьор Николай Гундеров по повод на постановката „Специалист по гафове“ от Франсис Вебер, с която Драматичният театър “Рачо Стоянов” от Габрово гостува в родния му град Шумен. На сцената на обновения Общински младежки дом публиката френетично аплодира шеметните изпълнения на актьорската трупа и цели 90 минути не спря неудържимо да се смее…

Не случайно Николай Гундеров е номиниран за наградата за режисура точно с тази постановка за престижното отличие “Златен кукерикон 2024”. Националните награди за хумор и сатира ще бъдат връчени на тържествена церемония на 7 април в Сатиричния театър “Алеко Константинов” в София. Шуменецът безспорно е един от най-добрите комедийни режисьори у нас. Негови спектакли се играят изключително успешно и много продължително в популярни театри не само в България, но и в чужбина.

Специално за режисьорската си работа в постановката на габровския театър Николай Гундеров споделя: “Хуморът, който ме вълнува, е човешкият! Пиесата, която избрах, съдържа такъв хумор. Тя е една човешка комедия, пронизана от много тъга, но скрита зад много гегове, много скечове и комични ситуации…“

Шуменските зрители се почувстваха истински късметлии, че младите актьори от габровския театър щедро им подариха много усмивки и силен заряд от позитивно настроение. Действащите лица в спектакъла заслужиха неподправената любов на местната публика, закърмена в града, признат за люлка на българския театър. Искрено сме благодарни на Гордан Коев (в ролята на Пиньон), Димо Сава Димов (Ралф), Светослав Славчев (Волф), на красивата Адриана Димова (Луиз) и строгата полицайка Надежда Петкова, на пиколото Петър Рангелов и на асистента Валери Радев! Поздравления за техния завладяващ талант!

Френският автор Франсис Вебер се сочи за един от най-големите съвременни комедиографи. От десетилетия филмите и спектаклите по неговите текстове разсмиват хората по цял свят. По всичко изглежда, че и „Специалист по гафове“ не им отстъпва. Преводът е дело на Снежина Русинова-Здравкова, художник на спектакъла е Гергана Лазарова-Рънкъл.

На 28 март габровският театър отново ще гостува в Шумен. На сцената на Драматично-кукления театър “Васил Друмев” ще бъде представена пиесата “Трудни за обичане”, в която отново ще видим актьорската игра на Адриана Димова и Светослав Славчев.

 

 

894 преглеждания