Добромир Петров спаси кръста на Богоявление

Споделете с:

Младият шуменец Добромир Петров извади кръста от студените води на езерото край града по време на днешния християнски ритуал, посветен на Богоявление.

Празничен водосвет отслужи отец Константин от Патлейнския манастир „Свети Пантелеймон“ край Велики Преслав. След това, както повелява традицията, той хвърли кръста в езерото, за спасяването на който се спуснаха тридесетина мъже – предимно курсанти от военния факултет в Шумен. Най-бърз сред всички плувци се оказа Добромир Петров. Той сподели, че отдавна е искал да участва в този уникален ритуал, но едва тази година е реализирал успешния си дебют. 22-годишният шуменец е полицай в Районното управление и е многократен шампион по кик бокс в стиловете “К-1” и “лоу кик” с екипа на спортен клуб “Шуменска крепост”. Добромир пожела на всички здраве, като вярва, че със спасяването на кръста ще зарадва не само своите близки и колеги, но и най-вече приятелката си Рая. А като подарък от община Шумен, той получи лично от кмета Любомир Христов премия от 200 лева.

Днес от брега на езерото стартираха трима носители на шампионски титли от СК “Шуменска крепост” – освен Добромир, за изваждането на кръста се хвърлиха още Мариян Петков и Георги Атанасов. Те бяха активно подкрепяни от своя клубен треньор Галин Методиев и от чаровните шампионки Полина Галинова и Павлина Димитрова.

Спазена беше традицията, защото през миналата година също шампион от СК “Шуменска крепост” – Димитър Стоянов, извади кръста на Богоявление от водите на крайградското езеро. А след това, според запознати, спасеният кръст бил поставен на видно място в тренировъчната зала на клуба и наистина допринесъл състезателите да нямат контузии и да не боледуват.

 

 

 

601 преглеждания