Езикът като мост на знанието между България и Китай

Споделете с:

В Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” за десета поредна година се организира курс по китайски език, благодарение на ползотворното сътрудничество с Институт “Конфуций”. Курсът е безплатен, сформирани са групи за начинаещи, напреднали и за деца.

През учебната 2023/2024 година гост-лектор и преподавател по китайски език е Джанг Тинг. Тя е родена на 16 август 1999 г. в Чунцин, сочен за един от най-големите и бързо развиващи се градове в света. Населението му надхвърля 32 милиона жители, намира се в централната част на Китай. Той съществува от древни времена, а в настоящето е най-големият по площ сред четирите града, които са на централно подчинение в Китайската народна република. През мегаполиса преминава най-дългата река в Азия – Яндзъ, а Чунцин е признат застолицата на мостовете в Китай”. Затова символично може да се приеме, че 24-годишната преподавателка по китайски език Джанг Тинг сега гради поредният мост на знанието между нашите народи. Не случайно тя сподели, че основната мотивация, която я довела за първи път в България, е да привлече още хора у нас да знаят повече за китайската култура и историческо наследство.

Красивата Джанг е студентка втора година по магистърска програма, свързана с обучението на деца, в Китайския университет по геонауки. Той се намира в град Ухан, в него се обучават 30 000 студенти в 34 направления по 70 образователни програми. Университетът е на първо място в Китай по геонауки. След като се завърне от България през 2024 г., Джанг ще има още една година обучение по педагогика до завършването на висшето си образование.

Гост-лекторът по китайски език Джанг Тинг даде и специално интервю за информационния сайт WWW.ZASHUMEN.BG :

  1. Моля, разкажете ни малко повече за себе си.

Първо, за мен е чест да дам това интервю. Казвам се Джанг Тинг, английското ми име е Тереза. Родена съм в Чунцин през 1999. Все още съм студент-магистър в Китайския университет за геонауки. Имам голямо семейство – майка, баща, по-голяма сестра и по-малък брат.

  1. Само преди броени дни в Шумен гостува посланикът на Китайската народна република в България Н. Пр. Дун Сяодзюн.

Съжалявам, че не съм се запознала с посланика. Бих се радвала да говоря с него и да говорим за преподаване на китайски език в Шумен.

  1. Вие сте от един месец в България. Какви са първите Ви впечатления?

Моите впечатления от България са, че страната е много хубава и хората са много добри. Не говоря български, но винаги, когато изляза, намирам някой, който да ми помогне. Случвало се е да ме упътват или да ми извикат такси. Шумен е много тих град с хубава природа и съм впечатлена от това, че има катерици близо до квартирата ми.

  1. Разкажете ни за курса по китайски език, който водите в университета – какъв график има, колко време ще продължи? В Шумен ли ще посрещнете китайската нова година?

Графикът на курса по китайски вече е финализиран. Имам 8 класа на седмица, всеки с продължителност от 1 час и 30 минути. Преподавам на начинаещи и напреднали, водя онлайн курс и курс по китайска култура. Във всеки клас има само по няколко ученика и се надявам, че това интервю ще допринесе до това още хора да научат за тези курсове и да се включат. Графикът може да се промени след Коледа. Курсовете ще продължат до юни следващата година. Ще прекарам китайската нова година тук.

  1. Преподавали ли сте в други градове в България или други държави? Какво ви мотивира? Бихте ли желали да научите български?

Не, за пръв път съм в България и не съм преподавала китайски другаде. Ще съм тук само за 1 година. Основната ми мотивация идва от това, че съм избрала да уча Педагогика в университета ми. Също така за мен е чест да преподавам китайски език и култура на моите ученици. Радвам се, че има хора, заинтересовани от тази тема. Преди да дойда тук, бях учила българската азбука, но съм я забравила. Наскоро се запознах с китаец, който живее в България и знае езика, и се надявам да ме научи в бъдеще. И нещо любопитно, като допълнителна информация: на 23 октомври китайците празнуваха Фестивала на двойните деветки: деветият ден на деветия лунен месец, като цифрата 9 се свързва с енергията ян. Това е традиционен празник, на който се отдава почит към по-възрастните. Много семейства организират екскурзии или приготвят специални ястия за по-старите членове от рода.

 

Снимки: ШУ и Личен архив

 

1 165 преглеждания