Завърши един от най-успешните международни турнири по информатика в Шумен

Споделете с:

Електронният вестник WWW.ZASHUMEN.BG беше сред медийните партньори на престижния форум

 

Четиринадесетото издание на Международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ в Шумен беше определено от д-р Бисерка Йовчева, която е председател на организационния комитет на състезанието и ръководител на Школата по математика и информатика „А & Б“, като едно от най-успешните през последните десет години. Това тя сподели специално пред сайта WWW.ZASHUMEN.BG преди тържествената церемония по връчването на наградите на призьорите в залата на община Шумен.

Форумът се състоя под патронажа на българския президент Румен Радев и ректора на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” проф. д.и.н. Георги Колев. Той е уникално състезание в света, което се провежда по правилата на Международната олимпиада по информатика, но в две възрастови групи – младша и старша. Първата е за участници на възраст до 15,5 години, а втората – за ученици в гимназиален клас. Най-голямото състезание в света за ученици е Международната олимпиада по информатика, а за тези в младша възраст – Европейската младежка олимпиада, която е създадена по инициатива на България.

Домакини и организатори на IATI са община Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа “А & Б”. В тазгодишния международен турнир, който се проведе в хибриден формат – присъствено и онлайн, участваха общо 403 състезатели от 18 държави, от тях 104 присъствено и 299 онлайн.

Официалните отбори на България в старша и младша възраст на международния турнир бяха два, а Шумен се представи в двете възрастови групи с по един отбор. Българските ученици завоюваха общо 15 медала – 5 златни, 3 сребърни и 7 бронзови. Сред златните медалисти на международния турнир е шуменецът Данаил Койнов. Представителите на Школа “А & Б” спечелиха общо 5 медала, т. е. една трета от отличията за българите. Освен златото за Дани Койнов в старшата възрастова група, сребърни медали заслужиха Нермин Идириз и Серкан Рашид, и бронзови – Иво Иванов и Симона Христова в младшата възрастова група.

“Аз съм много щастлива! – заяви Бисерка Йовчева. – Състезанието протече на много високо ниво. Организацията беше много добра. Шуменци се представиха отлично.” Нейната дъщеря Антония Колева й помагаше много активно, а внучката й Боряна направи дебют в турнира, в компанията на своя по-малък брат Светослав.

За първи път в международния турнир по информатика в Шумен участваха отбори от Перу, Египет, Саудитска Арабия и Великобритания. Присъствено се състезаваха отбори на България, Румъния, Молдова и Великобритания, а онлайн – съставите на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Куба, Пакистан, Перу, Словения, Сърбия, Украйна. Извън класирането в турнира участваха и състезателите на Русия.

България за пореден път доказа, че е сред водещите страни в състезателната информатика в Европа, заедно с Русия, Румъния и Полша.

Паралелно с международния турнир се проведе и Националният есенен турнир по информатика, чието първо издание се състоя в Шумен през 2001 година, като за участниците от страната ни е предвидено отделно класиране.

Бившият областен управител в Шумен д-р Владимир Йолов беше сред специално поканените да връчат наградите на най-добрите в престижното състезание по информатика. Той подчерта, че Бисерка Йовчева полага неуморен труд за развитие на младите таланти в информатиката и пожела създадената традиция от Школа “А & Б” успешно да продължава. И след като връчи на г-жа Йовчева разкошен букет с цветя, д-р Йолов заяви, че щом очакваме най-богатият човек в света Илон Мъск да гостува в Белоградчик, защо пък Бил Гейтс да не дойде в Шумен…

 

 

386 преглеждания