Започва изграждането на новия довеждащ водопровод на Шумен

Споделете с:

Със символична първа копка беше даден старт на изграждането на новия довеждащ водопровод от язовир „Тича“ до Шумен. На събитието по откриване на строителната площадка присъстваха зам.-кметовете Росица Антонова и Боян Тодоров, зам.-областният управител Христо Павлов, управителят на „ВиК-Шумен“ инж. Емил Томов и ръководителят на звеното за управление на проекта Надежда Петкова.

Трасето, по което ще се работи, е с дължина 22 километра, като крайната точка ще бъде помпена станция „1300“ на входа на Шумен. То ще минава в близост до съществуващото трасе. За изграждането на новия водопровод ще се използват тръби с диаметър 800 мм, които са складирани на временна площадка край Велики Преслав.

Управителят на „ВиК-Шумен“ инж. Емил Томов обясни, че вече са издадени необходимите разрешения за строеж и скоро ще започнат същинските строително-монтажни дейности по довеждащия водопровод. „Пожелавам всичко да мине гладко и строителството да приключи в срок“, каза още инж. Томов.

Ръководителят на проекта Надежда Петкова уточни, че се предвижда строителните работи да приключат до края на 2023 година, а до 15 декември да бъде получен и Акт 15. „Благодаря на всички, които помогнаха да стигнем дотук. Надявам се, че до края на тази година да успеем да завършим със строително-монтажните дейности по всички обекти“, допълни Петкова.

Изграждането на новия довеждащ водопровод е част от интегрирания проект на „ВиК-Шумен“ за подобряване на водния сектор, който се реализира по ОП „Околна среда 2014-2020“. Общата стойност на проекта е 126 564 455 лв., като за водопровода са предвидени почти 68 млн. лв. По проекта се извършва и подмяна на канализационна мрежа в Шумен, като дейностите започнаха в началото на месец януари.

364 преглеждания