“Зелени слънца” изгряха на Еньовден

Споделете с:

Традиционният фестивал „Зелени слънца“, посветен на празника на билките – Еньовден, събра много хора на Шуменското плато, които в 5.30 часа посрещнаха изгрева на слънцето,  а после сплетоха венец от билки и цветя и се хванаха на еньовското хоро. Сред официалните гости беше областният управител в Шумен проф. Христо Христов.

Празникът продължи на паркинга на паметника „Създатели на българската държава“, където бяха пресъздадени ритуалите „Мълчана вода“ и „Еньова буля“. За децата бяха организирани работилница, арт школа и скаутски игри, а за доброто настроение се погрижиха фолклорни състави от област Шумен. В богатата музикална програма се изяви младата и талантлива певица Никол Ивайлова, която е ученичка в СУ “Сава Доброплодни”.

Уредникът на къща музей “Панайот Волов” д-р Милена Георгиева представи билколечението, съхранено от стари времена в Шуменския край, както и рецепти от народната медицина, сред които и мехлемът от тефтерчето на Васил Левски.

Подреден беше базар с ястия, напитки, мед и други изделия, изработени от билкови продукти. Те бяха оценени от жури, ръководено от мастършеф Стефан Стефанов, в което бяха включени още директорът на Природен парк “Шуменско плато” Красимир Христов и проф. д-р Цветеслава Игнатова-Иванова – декан на Факултета по природни науки в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Вкусна гъбена супа приготвиха на място членове на регионалния клон на Национално дружество “Традиция”.

В Астрономическата обсерватория на платото всеки можеше да разгледа и част от изложбата „Златните билки на България“, която съдържа позлатени билкови растения.

В празника участваха производители и търговци на биопродукти, представители на „Магията на българската роза“ ООД, занаятчии, състави към читалища от област Шумен, Арт школа „Чифлигарови“, Центърът за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен и Скаутският клуб „Мадарски конник“. На благотворителна изложба бяха събирани средства за подпомагане на Приюта за кучета в Шумен.

 

548 преглеждания