Зрителски рекорди регистрират спектаклите на Николай Гундеров

Споделете с:

“Страхотни две срещи с публиката в Шумен – родният град на режисьора Николай Гундеров, в един ден! Благодарим за топлото посрещане и силните аплодисменти!” Това написаха във Фейсбук-страницата си от “Artvent” след двете представления на спектакъла “От всички страни” в препълнената обновена зала на общинския Младежки дом в Шумен. А на звучния фон на френетичните възгласи ето какво споделиха три дами от публиката: Мария Стойкова – “Тази вечер гледах едно чудесно представление, с предколедно настроение, на младия и талантлив шуменски режисьор Николай Гундеров – бивш ученик на Шесто ОУ. С подходящо подбраните актьори, които се раздадоха на сцената! Адмирации за режисьора – гордост за Шумен!”, Елена Станева – “Чудесно представление, забавлявахме се „от всички страни“! Заслужени аплодисменти и поздравления за талантливите актьори, за прекрасния режисьор (мой бивш ученик, с когото се гордея), както и за всички други от готиния екип! Бъдете здрави и вдъхновени и нека публиката ви очаква все така с нетърпение и изпраща с възторг!”, Мария Бицова – “Беше чудесно представление. Една много приятна предколедна изненада!”

На празника на студентите – 8 декември, стартира новият творчески сезон на Драматичния театър “Драгомир Асенов” в Монтана с премиерата на комедията „Пробен срок“, чиито автор е роденият в Шумен Николай Гундеров. Тя бе играна на сцената на изцяло обновената камерна зала. Забележителното е, че пиесата е отличена с престижната награда „Аскеер“ за съвременна българска режисура през 2017 година. В нея се показва съдбата на един млад човек, който търси начин да се реализира професионално и попада в различни странни и комични ситуации. Въпреки всички перипетии той запазва доброто в себе си, бори се по своя чист начин срещу навици, наложени от системата, опитва се да я промени като показва човещина и любов и постоянно напомня, че всички са хора без значение кой с какво се занимава. За БТА режисьорът Милослав Милославов каза, че вероятно в пиесата много зрители ще разпознаят себе си, защото са попадали на такива места и в такива ситуации. Със своя прочит на популярната комедия той поставя акцент върху способността на човек да оцелее и да търси мястото си в професията и в живота чрез доброто в себе си.

Същевременно от Сатиричния театър „Алеко Константинов“ в София дойде актуалната новина, че от началото на празничния декември започнаха репетициите и на „Клуб на пороците“ от Николай Гундеров – пиесата, отличена с наградата за stand-up комедия на името на Алеко Константинов на Сатиричния театър. Всички пожелаха “На добър час” на творческия екип, в който е режисьорът Николай Гундеров и с участието на познатия и на шуменската публика млад и талантлив актьор Александър Валериев. Очакваната дата на премиерата на спектакъла е 13 януари 2024 г.!

След като гостуването на “Специалист по гафове” се размина на 20 ноември в Драматично-кукления театър “Васил Друмев”, сега зрителите в Шумен нетърпеливо го очакват да дойде на сцената в общинския Младежки дом на 26 януари 2024 г. Това е една комедия по Франсис Вебер с режисьор Николай Гундеров! “Подарете си 90 минути смях на гърба на шеметната трупа на габровския театър!” – обнадеждено съобщават от Драматичния театър “Рачо Стоянов” в българската столица на хумора.

Със зрителските рекорди, които регистрират спектаклите на Николай Гундеров на сцените у нас, той сякаш упорито се опитва да опровергае старата българска поговорка, че никой не е пророк в родното си село. Обаче все пак един факт ни хвърля в сянката на съмнението – преди броени дни стана ясно, че спектакълът “Слуга на двама господари” по Карло Голдони, под режисурата на българския драматург Николай Гундеров, постави впечатляващ рекорд в Чехия. Десет години след премиерата му той е игран буквално на всички сцени в Чехия и спечели Голямата награда на публиката на Гранд фестивала на смеха в Пардубице. “И след 150-ото си представление спектакълът продължава да бъде безнадеждно продаден и билети за него липсват месеци напред!” – се казва в специалното съобщение на Моравския театър по повод на рекордния юбилей.

1 532 преглеждания