Ива МИТЕВА, председател на коалиция “ЗАЕДНО”: “Обещаваме да носим отговорност и да оправдаем доверието на българските избиратели!”

Споделете с:

Ива Митева е председател на 45-ия и 46-ия парламент и заместник-председател на 47-ото Народно събрание. Сега се явява на предстоящите избори като водач на листата на коалиция “Заедно” в Русе и София. Тя посети Шумен, където се срещна с водача на КП “Заедно” в 30 МИР Христо Дунчев и останалите кандидат-депутати в шуменската листа Свежен Коев, Галинка Иванова и Саани Исметов.

Г-жа Митева за първи път посети село Мараш. Тя е впечатлена от активността на местния кмет, но си дава сметка, че той е ограничен откъм средства и от решенията на общинския съвет. Край селището има минерален извор с лековита вода, но той е бил запечатан още преди 30 години и около него сега всичко е занемарено. Детската градина е затворена, в селото липсва каквото и да е медицинско лице, а сутрин само един автобус заминава за Шумен, обратният е вечерта. И така селото, макар че е само на 3 км от Шумен, изглежда изоставено на съдбата… „Навсякъде, където ходя в момента, се сблъсквам само с проблеми, които са нерешавани с години” – казва Ива Митева.

“Ето защо ние тръгваме с нагласата за лидерство за реформа, а не за партийно лидерство и това, което “Заедно“ казва, е да извадим социалноикономическите проблеми пред партийните. Това е нашата обща цел – споделя Ива Митева. – Ако можем да обединим все повече и повече хора, и информации, за да не изпадаме в това положение, в което изпаднаха последните парламенти. Ако има лидерство, нека то е насочено към създаване на нещо и решаване на проблемите, да изпълняваме казаното.“

„Коалиция „Заедно“ има за идея да обедини личности, свободни хора, знаещите, можещите и хората с опит – подчертава г-жа Митева. – Защото управлението не трябва да продължава да бъде в интерес на дадена политическа партия и класа, а трябва да бъде в интерес на цялото общество. Знаем, че когато обещаем нещо, ще го изпълним с цената на всичко. Ние, включително с Любомир Каримански, когато бяхме в парламента, гласувахме решения, които бяха срещу коалицията, но бяха в полза на българските граждани. Тази битка, която виждаме в момента – кой да бъде първи и втори, кой с кого ще се коалира или няма да се коалира… Това още повече отвращава хората. Това не са проблемите на избирателите. Всеки народен представител, когато влезе в парламента, представлява целия народ. Когато станат депутати, трябва да започнат да работят. В момента е необходимо партиите да се събират и да се направи възможно най-широко обединение, което да стъпи на идейна основа, на принципи. След като България е зациклила през последните две години е време да си подадат ръка, да се започне отплитането на този възел. С това перчене кой е първи или втори, няма да стигнем до никъде. Затова медиите, социолозите и политолозите говорят за следващи избори. Това още повече кара хората да не излязат да гласуват…”

“Имаме много идеи, нашата програма е направена по начина “проблем – решение”, а не празни приказки. Имаме конкретни решения в икономическата сфера, във финансовата, в образованието, здравеопазването, културата, пряка демокрация, местна власт… Все проблеми, които са много наболели в момента – продължава Ива Митева. – Обикаляме страната и виждаме, че хората наистина казват, че не искат да гласуват. Когато се заговорим и започнем да им разказваме как искаме да решим конкретните проблеми, виждаме, че хората точно това искат. Те не искат да им се говори, а очакват реални действия. Искат да не чуват повече за партии, а за експерти и професионалисти, които знаят как да решат проблемите им. По един проблем да се решава на месец или на няколко месеца, пак ще е нещо, защото нищо не се прави. При нас три са компонентите, които са изключително важни, те са били важни за българите и преди Освобождението. Това са време, хора и пари. Много късно решихме да участваме в изборите, видяхме, че конфигурацията остава същата, че хората са обнадеждени, можем да им дадем това, което търсят. Най-вече заради натрупания опит, който имахме. Смятахме, че 2 години в политиката не трябва да бъде загубено време, а да приложим на практика уроците, които научихме и поуките, които сме извлекли.”

Остава една седмица от предизборната кампания. „Кампанията наистина е вяла, но това, което ми прави впечатление, е, че другите играчи явно ни следят нас, защото виждам нашите приоритети в техните програми и флаери. Включително нашият апел за спешно изменение на Закона за защита на конкуренцията и на Закона за защита на потребителите се поде от всички политически играчи – коментира Ива Митева. – Вчера чух да се призовава да се гласува за дадена формация, защото тя “знаела как”. Ние това първи го казахме преди десетина дни, когато го написахме на нашите флаери, че не е важно да има как, а да се знае как.“

“Призовавам хората да гласуват с разум – апелира Ива Митева. – Да не гласуват с емоция, защото гласуването с емоция през последните две години до нищо не ни доведе. Нека да гласуват за експерти, за професионалисти, за хора, които знаят как да се върви към по-доброто бъдеще на България! Ние, от коалиция “Заедно”, обещаваме да бъдем почтени, да носим отговорност и да оправдаем доверието на българските избиратели!”

 

Пресцентър на КП “Заедно”

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

815 преглеждания