Калоян Събев дарява сайт на своето село Хан Крум

Споделете с:

В началото е стихотворението на Радка Бъчварова “Село Хан Крум” с вдъхновяващото в него признание: “…И знайте, то е люлка на любов”.

“Неголямо, красиво и благоустроено селище в Североизточна България, област Шумен, община Велики Преслав, с интересни забележителности” –  така започва представянето на село Хан Крум, а някак твърде символично изглежда избраният дигитален поглед към него в изработения сайт www.khan-krum.com. Автор на дизайна и изработката е Калоян Събев, който от година и половина е в екипа на S.I.T. Solutions Ltd.” в Шумен. Като жител на това уникално селище, Калоян е решил да стартира сайта като лично дарение – не само за хората в село Хан Крум, а и за всички, които са свързани или се интересуват от него.

Изключително полезни са връзките в сайта“Начало”, “Новини”, “Събития“, “Документи”, “Галерия”, “Контакти”. Явно те ще се допълват във времето, но и сега предлагат изключително ценна информация и демонстрират професионализма на уебразработчика. Освен на български език, сайтът има и английска версия.

Рубриките привличат интереса на всеки, който е “влязъл” в сайта. Много любопитна е историята на село Хан Крум, което от 1977 г. носи името на великия хан, управлявал България между 803 и 814 година. В околностите на селището е открит старобългарският дворец на хан Омуртаг (814-831). Публикуван е оригиналният текст и преводът на Чаталарския надпис. Според някои археолози на мястото на селото през ІV в. се е намирала столицата на остготите начело с Улфила или най-малко крупен техен център… Л. Милетич констатира тук старо, кореняшко население – след последното преброяване от 2022 г. жителите на с. Хан Крум са 332 души.

В рубриката “Култура” най-активно присъства местният духовен център – народното читалище “Съзнание-1928”. В рубриката “Туризъм” много ярко привличат Ханкрумовският скален манастир и Аулът на хан Омуртаг, които са представени и с видео от YouTube. Рубриката “Религия” се свързва с църквата “Света Троица”, а в “Транспорт” са публикувани разписанията на влаковете и автобусите, които преминават през селото. Рубриката “Икономика” очаква да бъде попълнена.

Всичко това прави наистина похвална инициативата на Калоян Събев да събере в дигитален формат миналото и съвремието на село Хан Крум, които по всичко личи, че ще продължават своето развитие в бъдещето.

 

 

984 преглеждания