Квартет “Абагар” откри Фестивала на световните култури във Франция

Споделете с:

“Чест за България и гордост за нас е да открием 40-тия юбилеен Фестивал на световните култури (Festival des Cultures du Monde) във Воарон, Франция” – споделиха след тържествената церемония на първата фестивална вечер в “Sala des F êtes de Voiron” от уникалния вокален квартет “Абагар”. В изключителното видео по този специален повод “Абагар” беше представен като пратеник от Шумен, България. А в афиша си домакините бяха написали: “Радваме се, че празнуваме 40-годишнината си с българските певици! Традиционната българска музика ще ви плени със своите мощни и разтърсващи гласове на тези талантливи артисти!“

“Десет години по-късно, отново в красивия Воарон. Щастливи сме от това приятелство в тази пъстра общност и хора, които истински ценят културно-историческото наследство на света” – споделиха още от “Абагар”, напомняйки, че през 2013 г. за първи път участваха в престижния фестивал по покана на Международна асоциация на националните фолклорни федерации. Тазгодишното издание на фестивала ще продължи до 8 юли.

Квартет “Абагар” е създаден като камерен студентски състав през 2006 година в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, а негов ръководител е вокалният педагог и диригент Сашка Ченкова. Сега в квартета пеят още от създаването му Стефка Будакова – мецосопран (преподавател в Шуменския университет), София Генова-Митева – алт, и Христина Вълчанова – алт, а гост-солист е Десислава Петрова – сопран (изявен солист в Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” в София).

Феноменално изглежда творческата визитка на квартет “Абагар”. Макар че е на тинейджърска възраст, той има изключително запомнящи се участия на престижни сцени в цял свят, много награди и респектиращо признание от ерудирани ценители, богат репертоар от чудни песни с автентично звучене и с модерна съвременна авторска обработка, издаден вече самостоятелен албум и още безброй красиви мечти, които всички очакват да се сбъднат.

 

 

896 преглеждания