“Кирека пее и танцува” събра стотици хора под звездите на Еньовден

Споделете с:

Много мащабно, пъстро и с богата музикално-танцова програма премина Регионалният фолклорен фестивал “Кирека пее и танцува”, който събра стотици хора на Еньовден от изгрев слънце до късно през нощта. Той продължава една дългогодишна местна традиция, съхранена от 1972 г. насам, която тази година се организира от община Каспичан, народно читалище „Пробуда-1928“ и СНЦ “Жива история” – Шумен.

Фестивалът беше официално открит в събота от кмета на община Каспичан Милена Недева.

Специален гост-изпълнител на празничното събитие беше популярната фолклорна певица Джина Стоева. Всички станаха съпричастни на уникалните изпълнения на нестинари, кукери, на фолклорни състави, имаше надиграване и хора с DJ Иво, както и много танци под звездите.

Същевременно край палатковия лагер беше създадена Алея на занаятите. Уредникът на къща музей “Панайот Волов” в Шумен д-р Милена Георгиева представи рецепти от народната медицина, сред които и мехлемът от тефтерчето на Васил Левски.

Интерес предизвика и урокът по родолюбие, който изнесоха членове на шуменското СНЦ “Жива история”. Те демонстрираха старинно оръжие и българска военна екипировка от времето на двете световни войни.

На следващия ден – неделя, за желаещите се състоя туристически поход с екскурзовод из местността “Кирека”, която е известна със своите забележителности в подножието на Мадарския скален венец.

 

3 282 преглеждания