Кметът Любомир Христов се срещна с Хироши Нарахира, посланик на Япония в България

Споделете с:

Кметът на община Шумен Любомир Христов се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Япония в България Н. Пр. Хироши Нарахира. Той беше придружаван от г-н Кей Танеда, първи секретар в посолството на Япония. На срещата присъстваха и зам.-кметовете Татяна Костова, Найден Косев, Росица Антонова, Светлана Маркова и Боян Тодоров.

Това е първо посещение на японския посланик в Шумен и затова срещата беше повече опознавателна. В началото кметът Любомир Христов запозна Н. Пр. Хироши Нарахира с историята и миналото на града, с историческите и природни забележителности, които се намират на територията на Шуменския край.  Той обясни, че един от приоритетите на общинското ръководство е ускоряване на икономическото развитие на района, привличането на нови инвеститори в областния център и покани посланик Нарахира да посети Индустриалния парк в Шумен.

Н. Пр. Хироши Нарахира сподели, че много харесва България и е впечатлен от прекрасната природа и богатото културно-историческо наследство на страната ни. „България и Япония имат дългогодишни връзки и бих искал да допринеса за задълбочаване на отношенията между двете страни в областта на културния туризъм и спорта“, каза посланик Нарахира. По негови наблюдения България има много добри IT-специалисти, а сферата на информационните технологии е сред секторите, които се развиват доста успешно през последните години.

По време на разговорите Н. Пр. Хироши Нарахира отбеляза още, че нашата страна има голям потенциал за развитие и в сферата на туризма. „България е уникална туристическа дестинация. Бил съм и в други градове, има толкова интересни обекти и места, които си заслужава да се видят, но за съжаление те не са свързани добре помежду си“, каза посланикът на Япония. В тази връзка той предложи туристическите обекти в региона да бъдат обединени в един общ маршрут. Според него това би ги направило още по-привлекателни за посещение от българските и чуждите туристи. Кметът Любомир Христов приветства идеята, но посочи, че за целта е необходимо да има и единна национална политика в сферата на туризма.

В края на срещата кметът Любомир Христов връчи на извънредния и пълномощен посланик на Япония в България Н. Пр. Хироши Нарахира сувенир с изображение на Мадарския конник – глобалният символ на България. По-късно, посланикът на Япония разгледа Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ и Шуменската крепост. Утре, 27 юни, Н. Пр. Хироши Нарахира ще посети НИАР „Мадара“ и старите български столици Плиска и Велики Преслав.

268 преглеждания