Кметът проф. Христо Христов представи екипа, с който ще работи през следващите четири години

Споделете с:

Десислава Петрова е новият зам.-кмет по бюджет и финанси, досегашен директор на финансовата дирекция на общината. Тя е специалист по счетоводство и финанси от ИУ-Варна и магистър по право. Зам.-кмет по икономическо развитие е Николай Колев – магистър по финансов мениджмънт от Стопанската академия  в Свищов. Социалната политика като зам.-кмет оглави д-р Светлана Хайнова от Шуменския университет. Строителството и екологията поема зам.-кметът арх. Николай Симеонов – магистър урбанист, който е работил като главен архитект на Върбица и Нови пазар, работил е и в частния сектор. Зам.-кмет по образование и култура е проф. Светла Станкова от Шуменския университет, д-р в направлението „Науки за Земята“.

“По-голямата част от екипа са мой личен избор и лична отговорност. Заложил съм на експертността, избрах млади, енергични, амбициозни хора, с които да изпълним обещанията, които дадох по време на предизборната кампания”, заяви кметът проф. Христов. Той подчерта, че в екипа единствено Николай Колев е политическо лице от квотата на ПП, но изборът му е заради професионалните му качества. От листата на БСП са само двама от заместниците. “Останалите съм избрал лично по компетентност”, коментира проф. Христов.

Той припомни, че за втория тур е получил подкрепа и от други партии, но подадените от тях кандидати за различни длъжности не са отговаряли на критерия експертност, какъвто Христов търси, поради което партиите с разбиране са оттеглили кандидатите си. Кметът заяви, че не са водени никакви разговори с ДПС, тъй като те са подкрепили на национално ниво друга партия, а разговорите му с Левицата не са дали резултат.

Засега проф. Христов смята да запази структурата на общинската администрация. “Предстои обаче да направим анализ и оптимизация, която да бъде гласувана от Общинския съвет. Смятам, че направлението, което работи с еврофондовете, не е развито достатъчно добре. Проблеми има също по отношение на работата в областта на културата и туризма”, отбеляза кметът. Според проф. Христов новата структура ще бъде обвързана с Програмата за развитие на общината, а хората, които работят добре и си вършат съвестно и професионално задълженията, не би трябвало да се притесняват.

Всеки от новите зам.-кметове представи много накратко приоритетите си.

Според Десислава Петрова, община Шумен е в добро финансово състояние, поддържа финансова стабилност и няма задължения, 30 млн. лв. са в наличност. Теглените кредити в размер на 21 млн. лв. за ремонт на улици и за реконструкцията на Летния театър и Младежкия дом се обслужват нормално. От стар заем по ФЛАГ има за изплащане още 560 000 лв., чийто краен срок изтича през 2025 г., събираемостта на данъците е 75-78 %, близка до средната за страната.

Повишаване на нивото на образованост сред младото поколение, привличане на младите хора в младежки и културни прояви, както и осигуряването на условия за нормален учебен процес са приоритетите на проф. Станкова като зам.-кмет по образование и култура.

За Светослава Хайнова приоритет е намирането на нови възможности за кандидатстване и реализация на повече социални проекти. Откриването на денонощен детски педиатричен кабинет, на забавачница, където родителите да могат безплатно почасово да оставят децата си, докато имат кратък ангажимент или си търсят работа, са също сред непосредствените задачите, с които ще се заеме като зам.-кмет.

1 344 преглеждания