Кръгла маса събра учени за 115-годишнината на СУ “Панайот Волов” в Каспичан

Споделете с:

С научен форум на 12 май стартира празничната програма за отбелязване на 115-годишнината от основаването на средно училище “Панайот Волов“ в град Каспичан. На 16 май в двора на любимото училище се състоя тържественото изпращане на абитуриентите от Випуск 2023, а кулминацията ще бъде на 26 май от 10.30 часа в залата на народно читалище “Пробуда-1928”, където ще се организира голям концерт.

Авторитетни учени се събраха на кръгла маса, посветена на патрона на училището в Каспичан. Преди това в двора на СУ “Панайот Волов” по атрактивен начин беше пресъздадена живата картина “Училищно испитание” по Стефан Изворски с участието на членове на Родолюбивия комитет “Крум Страшний” и ученици. В ролята на свещеника поп Ставри всички разпознаха младия и амбициозен директор на училището Явор Якимов.

В зала 105 на народно читалище “Пробуда-1928” научният форум беше открит от г-н Якимов. Приветствие поднесе кметът на община Каспичан г-жа Милена Недева, която подчерта, че от нейното семейство четири поколения са свързани с обучението в каспичанското школо. Тя подари на участниците в кръглата маса сборника с материали от Първата национална научна конференция по история, археология и архитектура, състояла се 4-5 май 2022 г. в НИАР “Плиска” – “Св. Цар Борис I Покръстител и православната духовност и култура“. Поздравителни адреси бяха поднесени от името на председателя на общинския съвет в Каспичан Десислава Вълчева и от Факултета по хуманитарни науки в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.

Изключителен интерес предизвика докладът на проф. д. и. н. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – “Панайот Волов и “френската сватба”. В центъра на събитието, случило се на 17 май 1875 г. и съизмеримо с избухване на “нежна революция” в Шумен, са момата Василка – сочена за корифей на шуменската хубост, и белгийския инженер Симон Фери, които се готвели да сключат брак, а младият Волов с подкрепата на много свои сподвижници бил против.

С ценното си проучване “Учителят Волов” д-р Милена Андреева – уредник на къща музей „Панайот Волов“ към Регионалния исторически музей в Шумен, проследи педагогическата кариера на революционера, с която той оставя трайна диря в родния си град.

Доц. д-р Стефан Минков – заместник-декан по учебна работа и качество на обучението във Факултета по хуманитарни науки на шуменската Алма Матер, запозна аудиторията със своето изследване “Царевна Миладинова като учителка в Шумен”.

Проф. д-р Росица Ангелова от катедрата по история и археология на Шуменския университет прочете доклада си “Шуменски възпитаници на руски учебни заведения в края на XIX и началото на XX век”. Веднага след това директорът на СУ “П. Волов” я изненада с чудесна торта по случай нейния рожден ден.

Научният форум завърши с дискусия на тема “Съвременни аспекти на преподаването в училище” с участието на проф. д-р Виолета Кюркчийска, проф. д-р Добромир Добрев и проф. д-р Снежанка Добрева от ШУ “Епископ Константин Преславски”.

Участниците в кръглата маса посетиха културно-историческия комплекс “Двор на кирилицата” в Плиска. За тяхното транспортиране до първата ни столица и до Шумен се погрижи чаровната управителка на “Алтур-96” ЕООД Алев Ерджанова.

2 549 преглеждания