Литва награди Максим Бехар с държавно отличие за негови репортажи от преди 32 години

Споделете с:

Литовският президент Гитанас Науседа връчи специален орден на родения в Шумен български медиен експерт Максим Бехар за неговите смели репортажи от драматичните дни около 13 януари 1991 година. Тогава съветски танкове влязоха в Литва в опит да си върнат обратно отделилата се от Съветския съюз и обявила своята независимост държава. Това стана на пищна церемония в Президентския дворец във Вилнюс точно в Деня на независимостта на републиката в присъствието на почти цялото правителство, много посланици, интелектуалци, военни и бизнесмени.
Максим Бехар пристига в Литва от Варшава, където е кореспондент в началото на 90-те години, след дълги перипетии и спорове с руски специални части, които не го пускат в страната. Той достига до обкръжения от съветски танкове литовски парламент, в който влиза като първия международен журналист пристигнал да отрази събитията. От там той предава за всички български медии и често телевизионните новини започват именно с неговите репортажи. Литва е анексирана насилствено от СССР веднага след Втората световна война и впоследствие става първата република, обявила своята независимост веднага сред разпада на комунистическата империя.
Преди няколко години литовският посланик в София Н. Пр. Дариуш Гайдиш научава за тази вдъхновяваща история случайно и уведомява литовското правителство за нея, като изпраща всички публикации по темата. В резултат през януари тази година президентът на Литва подписва специален указ за награждаването на Максим Бехар, дълбоко впечатлен от тази отдавна забравена история и неговата смелост и журналистически професионализъм.
„Това, което преди 32 години не се случи в Литва, днес се случва в Украйна, но сега да си журналист е далеч по-лесно и безопасно. Комуникациите работят в реално време, транспортът е много по-уреден, прозрачността е навсякъде. И въпреки това, убеден съм, че независима и изцяло свободна Украйна ще има скоро, така както днес има независима и свободна Литва – Литва, която в тези трудни времена помага безвъзмездно на Украйна, защото познава добре какво е да се воюва с агресор“, сподели Максим Бехар, който днес е един от най-изявените PR експерти в света.
„Всеки, допринесъл за нашата независимост, за нашето развитие и успех по пътя на свободата и пазарната икономика трябва да бъде оценен, и никой не трябва да бъде забравен, всеки един от тях е безценен приятел на Литва“, каза президентът на Литва Гитанас Науседа на церемонията по награждаването.

238 преглеждания