Международният есенен турнир по информатика събира в Шумен информатици от цял свят

Споделете с:

392 са състезателите, които ще вземат участие в 14-я Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“, който ще се състои в Шумен от 23 до 27 ноември 2022 г. „Тазгодишното издание на състезанието е хибридно и ще бъде проведено присъствено и онлайн“, обясни председателят на организационния комитет на ИТ надпреварата д-р Бисерка Йовчева по време на пресконференцията във връзка с турнира.

В нея участваха още проф. Росица Давидова от Шуменския университет, началникът на отдела за образование в община Шумен Даниела Савчева и програмистът Антония Колева, автор на онлайн системата за регистрация.

Домакини и организатори на IATI са община Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа “А и Б”.

IATI надпреварата е уникална в световен мащаб. Турнирът обединява двете възрастови групи по програмиране, старша и младша възрастова група – ученици в гимназиален етап и ученици до 15 години и половина. Състезанието е по правилата на Световната олимпиада по информатика.

„Готови сме с организацията и вече очакваме нашите гости. Интересът тази година е много голям, защото турнирът вече е много известен и престижен, а също и затова, че го обявихме хибриден и тези, които не могат да дойдат на място, могат да участват дистанционно. Тази година ще участват общо 17 държави“, каза Бисерка Йовчева.

Заявки за онлайн участие са подали отборите на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Пакистан, Палестина, Перу, Саудитска Арабия, Словения, Сърбия и Украйна, а в Шумен ще дойдат 96 състезатели – от България, Румъния, Молдова и Великобритания. Българските състезатели са общо 61, като Шумен ще бъде представен от 16 участници – по 8 в двете възрастови категории. Всички те са възпитаници на ППМГ “Нанчо Попович” и Школа „А & Б“. В официалния национален отбор – старша възраст на България, влиза шуменецът Дани Койнов, a Деница Янкова ще бъде част от момичешкия тим на страната ни. Трима шуменци са и в младежкия национален отбор.

Тестова и тренировъчна сесия ще се проведе в четвъртък, след традиционната екскурзия за участниците из историческите и природни забележителности в района на Шумен. Гостите ще имат възможност да разгледат и пещерата „Бисерна“.

Същинското състезание започва в петък. Участниците на място ще използват базата на Шуменския университет. Проф. Росица Давидова съобщи, че в рамките на турнира ще се състои и международен семинар за ръководителите на отборите. На него ще бъдат обсъдени проблемите на състезателната информатика. Тя припомни, че патрони на ИТ надпреварата са президентът Румен Радев и ректорът на Шуменския университет „Еп. К. Преславски“ проф. Георги Колев.

Паралелно с Международния турнир в събота ще се проведе и Националният есенен турнир по информатика. Най-малкият участник в състезаниетo е третокласничката Боряна Колева.

Бисерка Йовчева благодари на Община Шумен за финансирането на турнира с 12 хил. лв. Тази година помощта от общината е доста по-голяма в сравнение с предходни години. Тя благодари и на Златните спонсори на състезанието – „Алкомет“ АД, Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT и СофтУни. Сребърен спонсор е „Ландо“ АД, а сред бронзовите спонсори традиционно са Ротари клуб, „Лавена“ АД, „БулMаг“, Бирария „Дом на Архитекта“, PeerAssist и FACTSET. Дългогодишни партньори на IATI са и „Мусала софт“.

Новинарският сайт WWW.ZASHUMEN.BG е сред медийните партньори на международния турнир.

214 преглеждания