Наградиха победителите в конкурса „Индустрията в моя регион“

Споделете с:

В Деня на детето – 1 юни, в Шумен бяха връчени наградите на отличените в конкурса „Индустрията в моя регион“, организиран от „Алкомет“ АД, Химико-технологичния и металургичен университет в София и Българската асоциация на металургичната индустрия. Инициативата се провежда под патронажа на кмета Любомир Христов.

В конкурса със свои есета на тема „Металите – за дигитална и „зелена“ планета“ и рисунки на тема „Градът на моето детство“ участваха 92 ученици.

В категорията за есе във възрастовата група от 5 до 8 клас с таблети и книги бяха наградени Бурак Осман, Никола Георгиев и Румен Коджейков от ПГМЕТТ „Христо Ботев“, Синем Мюмюн, Симона Темелкова от СУ „Сава Доброплодни“ от Шумен и Ямур Хюсеин от ОУ „Васил Априлов“ от село Риш, община Смядово. В категорията от 9 до 12 клас бяха отличени Шенай Мустафова от Професионалната гимназия по икономика, Берна Юнуз от ПЕГ „Никола Й. Вапцаров“, Анна-Мария Стоянова от Литературния клуб към НЧ „Добри Войников-1856“, Серкан Махмуд от Средношколското общежитие „Младост“, Радостин Маринов от Професионалната гимназия по селско стопанство в гр. Велики Преслав и Кристиян Цеков от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ в Шумен.

В съпътстващия конкурс за рисунка с таблети и книги бяха отличени Ралица Велинова и Магдалена Вълева от Арт школата Чифлигарови и Букре Мухарем и Виктория Крайчева от Арт школата при ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“. Отличия получиха още Инджи Якуб, Ренета Станиславова, Иван Воденичаров и Кристиян Руменов също от Арт школата Чифлигарови.

Официални гости на събитието бяха кметът Любомир Христов, мажоритарният собственик на “Алкомет” АД Фикрет Индже, проф. д-р Емил Михайлов и доц. д-р Розина Йорданова – декан и зам.-декан на Факултета по металургия и материалознание при Химико-технологичния и металургичен университет в София, Никола Рангелов – председател на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия и Политими Паунова – изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.

Поздравления към участниците и победителите в конкурса отправиха кметът Любомир Христов, проф. Емил Михайлов и Никола Рангелов.

Кметът Любомир Христов честити празника на децата. „Искам да поздравя организаторите и всички участници в конкурса. Подобни инициативи са важни, защото са част от голямата цел на днешното българско образование – да бъде по-близо до практиката и да обяснява значението на индустрията за модерното развитие на нашите градове. Да насочи учениците към такива професии, които биха били полезни на бизнеса. Професии, които биха дали много добри възможности за реализация именно тук, в България“, каза Христов. Той припомни, че стопанското възраждане на Шумен е сред основните задачи на общинското ръководство, а този конкурс помага на младите хора да познават възможностите за реализация в родния град.

Проф. Емил Михайлов и Никола Рангелов също поздравиха участниците и им пожелаха да обичат четенето и книгите, защото те ще ги отведат по пътя на откривателството. Сред книгите, които бяха подарени, са произведения на Георги Господинов и „Малкият принц“ на Екзюпери.

Генерален спонсор на събитието е „Алкомет“ АД. Мажоритарният собственик на фирмата и почетен гражданин на Шумен Фикрет Индже връчи наградите на отличените ученици от най-голямата възрастова група. „Това е един от щастливите моменти в моя живот, които винаги ще помня. Когато погледна във вашите очи, вие ми давате надежда и аз вярвам във вас. Не забравяйте металургията. Чакаме ви,“ така емоционално се обърна към младите хора Фикрет Индже.

В кратката художествена програма се включиха китарният ансамбъл към СУ „Сава Доброплодни“ с ръководител Тодор Янков и възпитаниците на ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ Ирен Ангелова (пиана) и Даниел Димов (пиано) с ръководители Ваня Джамбазова и Анета Стоянова, Елмира Антонова и Теа Иванова от школата по поп и джаз пеене с ръководител Диана Колева.

 

445 преглеждания