Наследниците на Марко Тотев с мокри от смях очи

Споделете с:

Премиерата на авторския спектакъл на Николай Гундеров „Марко Тотев в живи картини“ се състоя на сцената на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, като част от програмата на тазгодишните “Чудомирови празници 2023”.

„Нашият спектакъл е посветен на Марко Тотев. Това е спектакъл за фундаменталния принос на Марко Тотев във всички области на живота, както и за българския принцип в законите на вселената. Не бих нарекъл този спектакъл документален, той е по-скоро фикция, художествена измислица за Марко Тотев, а ние от своя страна излизаме пред публиката, за да раздадем неговото завещание“ – споделя авторът на текста и режисьор на ретро-комедията Николай Гундеров.

„Спряхме се на този български герой – Марко Тотев, защото той е първият български класик на неуспеха. Много лесно е да заемеш първи места на олимпиади, на състезания, в политиката, но да бъдеш на последното челно място вече си е постижение. В нашият театър Марко Тотев е практик, изобретател, ухажор, мислител, въздържател, изследовател, художник, въобще няма област, в която не се е подписал“ – заявява роденият в Шумен режисьор на спектакъла.

Според Гундеров, всеки един от нас, признато или непризнато, разполага с някои от качествата на този интелигентен неудачник Марко Тотев. Затова залага преди всичко на чувството за хумор на публиката. И много се надява, когато актьорският състав щедро раздаде богатото наследство на Марко Тотев, зрителите да си тръгнат с мокри от смях очи.

Точно на 1 април – Международния ден на хумора и шегата, спектакълът гостува в новото арт сърце на София – Регионалният център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”. На 25 април колосалното наследство на Марко Тотев ще продължи да се раздава под залпове от смях в театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, а на 11 май и в зала „Сълза и смях“ в София.

 

Снимка: www.presstv.bg

357 преглеждания