Николай Гундеров заслужи наградата “Алеко Константинов”

Споделете с:

Приключи конкурсът за стендъп (stand-up) комедия на Сатиричния театър „Алеко Константинов“, съобщиха от столичната трупа. Журито в състав: Калин Сърменов – председател, и членове – Богдана Костуркова, Михаил Тазев и Николай Младенов, присъди наградата „Алеко Константинов“ на пиесата „Клуб на пороците“ от Николай Гундеров.

Както писа БТА, конкурсът беше обявен през януари – за непубликувани, непоставяни, неучаствали в други конкурси нови сатирични комедии. Наградата е 1500 лева, а Сатирата си запазва правото да постави наградената пиеса до една година след обявяването на наградите.

„Този жанр позволява да имаш пълната свобода като автор и като артист-комик. В най-често срещаните варианти комедиантът е и автор на своя текст, скеле или скица, по която се движи по време на сценичното случване. А в т. нар. импровизационна стендъп комедия комедиантът на момента измисля накъде да върви разказът му“, споделиха от Сатирата. По думите им най-важното в едно такова изпълнение е комуникацията с публиката и премахнатата четвърта стена, позната от психологическия театър.

Николай Павлов Гундеров е роден на 2 ноември 1974 г. в град Шумен. Завършил специалност „Славянски филологии“ в Софийския университет “Свeти Климент Охридски”, а след това режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Авторският му спектакъл „Леки четива“ е оценен от Международната академия за изкуства в Париж и представен в редица европейски столици. Дебютната му стихосбирка „Синтаксис на грижите“ е отличена с националната награда „Южна пролет“ и наградата за поезия “Петя Дубарова”. Спектакълът му „Вернисаж“ от Вацлав Хавел получава наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава взима наградата за актьорско майсторство „Ян Кречмер“ на Съюза на полските актьорски асоциации. През 2017 г. на Николай Гундеров е присъден „Аскеер“ за съвременна българска драматургия за пиесата „Пробен срок“. Лауреат е на Националната награда за драматургия на Студио „Диалог“ – Чехия, Наградата на публиката на Гранд фестивала на комедията в Чехия, Наградата на „Театър 199“ за авторска пиеса, Наградата за драматургия на Международния фестивал „Нова българска драма“. Негови авторски текстове са поставяни в различни театри в страната и чужбина. Съосновател е на Естествения театър “Трифонов & Гундеров”, творчески директор е на Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница.

 

470 преглеждания