Николай Гундеров обяви „Завещанието на Марко Тотев“ на търговищка сцена

Споделете с:

В празничния 27 март – Международния ден на театъра, в град Търговище гостува роденият в Шумен талантлив драматург и режисьор Николай Гундеров. В препълнената камерна зала на Държавния драматичен театър той представи авторския си спектакъл „Завещанието на Марко Тотев“.

„Марко Тотев е първият български класик на неуспеха. Основно зад всеки успех се крие нечие име, но тук, зад всеки провал гордо стои името на Марко Тотев“, коментира Николай Гундеров.

В документалната си комедия авторът, в ролята на нотариус, обяви за първи път публично наследството на Марко Тотев – един от най-големите български гении на всички времена, който има фундаментален принос във всички области на живота и създава български принципи в законите на вселената. Сред многото негови изобретения бяха демонстрирани и двата уреда, за чието съществувание световната наука дори и не подозира, а именно – „проверителят на чувства между напълно непознати лица“ и „домашният разбивач на атоми“, който успешно може да се справи и с коронавирус.

Освен извор на неизчерпаем хумор, Марко Тотев е метафора на нашия съвременник, който от герой се е превърнал в симпатичен антигерой – в известен смисъл – в непроменлива величина на всичко, което не може да се случи. Практик, творец, изобретател, въздържател, мислител, изследовател и ухажор – явно няма област, в която Марко Тотев да не е оставил своя траен отпечатък! С изключителна последователност и нестихващо усърдие, той не допуска друг да застане на челното последно място.

Всъщност, няма нищо страшно в това да бъдеш неудачник, ако обаче останеш човек! – с този хепиенд завърши спектакълът.

Николай Гундеров заслужи нестихващите аплодисменти на публиката, букет с цветя от кмета на община Търговище, сърдечните поздравления от директора на театъра Владимир Петков и от много приятели.

Групата от Шумен, специално дошла за случая, си пожела “Завещанието на Марко Тотев” да бъде сценично заверено и в родния град на автора.

224 преглеждания