Новият кмет на Шумен проф. Христо Христов встъпи в длъжност

Споделете с:

Проф. Христо Христов положи днес клетва пред Общинския съвет и встъпи в длъжност като кмет на община Шумен.

Тържественото заседание беше открито от областния управител проф. Добромир Добрев. Според предварителния дневен ред председателят на Общинската избирателна комисия Биляна Пейчева връчи удостоверенията на новоизбраните общински съветници.  По традиция най-възрастният избран съветник – Николай Калев председателства първата сесия на Общинския съвет.

Проф. Христо Христов и новите общински съветници се заклеха да спазват Конституцията и законите на България и във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите на Шумен и да работят за тяхното благоденствие.

Досегашният кмет Любомир Христов връчи на проф. Христо Христов ключа на града и кметската огърлица. Той поздрави новоизбрания кмет, кметовете на населените места и новите общински съветници. „Доверието е голяма отговорност. Направете така, че хората да ви повярват. Загърбете личното и партийно его. Работете за града и за хората. Благодаря на всички, с които работихме досега – на общинските съветници, на общинската администрация, на колегите от моя екип, защото заедно постигнахме много. Пожелавам ви здраве и успех“, каза Любомир Христов.

Новият кмет проф. Христо Христов благодари за силната подкрепа, която получи от шуменци на местните избори. „Тъкмо доверието е най-ценното нещо, което получих на този местен вот и това ме задължава да го оправдая. Няма да забравя нито един проблем и нито една добра идея, които бяха споделени с мен по време на срещите ми с хората. Ще положа всички усилия, за да имаме чиста, подредена и благоденстваща община в интерес на нашите съграждани,“ обеща проф. Христов. Той призова всички да работят за просперитета на Шумен и пожела успешен мандат.

В деловата си работа тържествената сесия продължи с избор на председател на Общинския съвет. С тайно гласуване с 28 гласа „за“ за председател на местния парламент беше избрана Ася Аспарухова, досегашен председател на Общинския съвет в Шумен от април 2021 г. Тя благодари на колегите си, че отново получи тяхното доверие. „Надявам се през следващите 4 години да работим с разум, в диалог и с уважение към община Шумен и нейните жители, надграждайки постигнатото до момента. Нека да бъдем единни и да преодоляваме всякакви противоречия. Нека да бъдем отговорни в делата си“, каза Ася Аспарухова в словото си на финала на днешното тържествено заседание на новия Общински съвет в Шумен.

1 232 преглеждания