Нов дом за художествената галерия в Шумен

Споделете с:

След 30 години шуменската художествена галерия най-после има свой дом. Кметът Любомир Христов заедно с директора на галерията Деян Евтимов, зам.-кмета инж. Боян Тодоров и инж. Антоанета Петрова от фирмата „Гарант строй“ ООД, изпълнител на строителството, преряза лентата на новата сграда.

При откриването на новата художествена галерия Христов припомни, че през 90-те години, когато министерството на правосъдието си връща сградата на съда, където дотогава се помещаваше галерията, фондът е преместен „временно“ в стария битов комбинат. За съжаление това временно преместване продължава повече от 3 десетилетия, а определеният за художествена галерия на Шумен комплекс „Елеонора“ няколко пъти променя предназначението си през годините.

„Знаете, че по наше предложение и с решение на Общинския съвет в бюджета на общината за тази година бяха предвидени близо 1 млн. лева за завършване на злополучното строителство, започнато още през 2009 година, но така и недовършено. Днес сградата вече е готова. Това е последният обект от културната инфраструктура, включен в нашата програма. Радвам се, че успяхме да закупим и останалата част от тази сграда, която беше на частни лица с няколко собственици. Издирихме ги и вече всичко това е на галерията, а който дойде след нас, да довърши целия проект,“ каза кметът.

„Днес сме свидетели на сбъдването на една дългогодишна мечта благодарение на усилията на много хора, обединени от идеята богатият фонд на Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ да стане достъпен за гражданите и гостите на града.“ Това каза при откриването на новата сграда директорът на галерията Деян Евтимов и благодари на общината за реализацията на идеята.

Сред гостите, уважили събитието, бяха творци, художници, общински съветници, представители на администрацията, на различни културни институции и граждани. Всички имаха възможност да разгледат новата галерия.

Новата художествена галерия „Елена Карамихайлова“ се намира на ъгъла на улиците „Цар Освободител“ и ул. „Цар Шишман“ в историческата зона „Старият Шумен“. На 900 кв. м разгърната площ и още 150 кв. м в дворното пространство към комплекса ще бъде подредена постоянната експозиция. Изградени са нови инсталации за отопление, вентилация, климатизация, които ще позволяват правилното съхранение на картините, нова електрическа и ВиК мрежа, асансьор за хора в неравностойно положение. Подменен е покривът. Реконструирани са вътрешните пространства, изградени са изложбени зали и административни помещения. В приземния етаж на сградата е предвидена и крипта с икони.

Фасадата на двете сгради е в съответствие с цветовата гама на средата. Предстои облагородяване на дворното пространство, където ще бъдат разположени скулптурни фигури, ще бъде оформено място за експозиции на открито и кът за отдих.

1 032 преглеждания