“Обединени работим за Шумен!”

Споделете с:

Ръководството на Гражданско сдружение „Обединени за Шумен“ съобщи днес на пресконференция първите си четири приоритета, по които ще работи. “Нашата дейност тепърва започва – заяви пред представителите на медиите председателят на сдружението архитект Валерий Колев. – Това е дейност, която ние си я самовъзлагаме. И така се опитваме да търсим решения за част от проблемите на нашия град.”

Г-н Колев съобщи още, че на първата работна среща вчера е утвърдена структурата на сдружението. За заместник-председатели са избрани д-р Владимир Йолов и Николай Калев, за секретар – Красимира Петкова.

“В сдружението са включени хора от целия политически спектър и то няма да прави пиар за предстоящите местни избори – обяви Николай Калев. – Ние показваме, че хора с различна политическа ориентация могат да се обединят в името на Шумен. Не сме опозиция на местната власт, а това сдружение е съвестта на гражданското общество. Както казва един японски философ: “Проблемът не е в липсата на пари, а в липсата на идеи” и в тази връзка ние искаме да допълваме местната власт, без да даваме оценка на нейната работа. Всички да работим за Шумен!”

Д-р Владимир Йолов представи четирите актуални теми, по които се ангажира сдружението.

Първата е съдействие за оптимизация работата на Спешната помощ в Шумен. “Д-р Петко Загорчев има проект за модернизация на Спешната помощ, за който ще търсим широка подкрепа – каза д-р Йолов. – Ще развием стратегия за задържане на младите лекарски специалисти. Ще се опитаме и с първото ни предложение – логистичната хеликоптерна площадка да бъде разположена в Шумен.”

Втората тема е свързана с централната градска част. “С общи усилия ще разработим проектно предложение за реконструкция и модернизация на бул. “Славянски” от района на площад “Кристал” до хотел “Мадара” – информира д-р Йолов. – Очакваме подкрепата на местната власт, на държавата и на бизнеса за поетапното му реализиране.”

Според архитект Валерий Колев, състоянието на градската среда е голямата болка на Шумен. “Реално централната градска част я няма по правилата на градоустройственото проектиране – подчерта г-н Колев. – Ние искаме да помогнем на местната власт с нашата експертиза, но реално големият проблем е собствеността, която сега се дели между общината и частници. Двете недостроени сгради там на “Виваком” и търговският дом, според нас, трябва или да бъдат завършени, или да бъдат премахнати. С тях нашият град не е красив!”

Представена бе и идеята за превръщане на местността, известна като „Поляната“ в квартал “Тракия” в атрактивен градски парк. “Ще съберем мненията на шуменци и на жителите на квартала, тази голяма поляна зад жп спирка “Тракия” да се превърне в парк за разходки и спорт – заяви д-р Йолов. – На база на мненията ще се разработи нашето проектно решение.”

Архитект Валерий Колев уточни, че сега собственици на “Поляната” са военните и затова първо тя трябва да стане общинска собственост. Освен за този обект е наложително да има обществена дискусия и за спортната база на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, която е тотално занемарена. Той се намира в непосредствена близост до хиподрума и аероклуба, което е уникална възможност за спорт.

Четвъртият приоритет е свързан с подобряването на транспортната схема в град Шумен. Към момента автобусите са малко, пътниците – също, а и се налага да се търсят цялостни решения за паркиране на автомобилите.

„Не очакваме да се случат чудеса, но се надяваме действията ни да привлекат инвестиции. Целта ни е да привлечем и бизнеса, който може да финансира проекти в полза на Шумен“ – коментира Николай Калев.

От ръководството на гражданското сдружение обещаха всеки месец да отчитат резултатите, които се постигат, и активно да търсят съдействие от всички власти.

625 преглеждания