Община Шумен е готова за работа при зимни условия

Споделете с:

Създадена е необходимата организация за работа при зимни условия, стана ясно от днешното заседание на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия, което се проведе в зала 363 на Община Шумен. В него участваха представители на администрацията, ръководители на общински предприятия, ПБЗН, МВР, ЦСМП, Областното пътно управление, „Автомагистрали – Черно море“, „Пътнически автотранспорт“, ВиК и ЕНЕРГО-ПРО Мрежи.

Осигурено е нормалното функциониране на училищата, детските градини и ясли, здравните заведения, създадени са условия за изпълнението на всички социални услуги, които предоставя Община Шумен. Автомобилите за разнос на храна са приведени за работа при зимни условия. Кризисният център също е в готовност да посрещне нуждаещи се от временно настаняване граждани. Училищните автобуси са преминали технически прегледи и са снабдени с необходимите материали за пътуване през зимата. Създадена е организация за временно настаняване в средищните училища при усложнена пътна обстановка. По информация на кметовете на селата в общината населението е снабдено с дърва за огрев. Образователните институции сигнализираха, че на места има все още неосвежени и слабо осветени пешеходни пътеки,  както и нарушена асфалтова настилка край училищата. Кметът Любомир Христов разпореди да бъде направен обход и да се предприемат необходимите мерки.

„Автомагистрали – Черно море“ АД ще почистват уличната мрежа в Шумен и селата на общината, както и общинските пътища. Дружеството разполага с 19 машини с гребла, 3 роторни снегорини и 2 трактора К 700, с които ще извършва дейностите по снегопочистването.  Други 15 машини са наети за работа в селата на общината. Към момента в складовете на фирмата има налични количества сол, като направената заявка е за общо 1000 тона. Осигурени са и 800 тона пясък.

Общинските предприятия „Паркове и обредна дейност“, „Чистота“, ОЖИ и „Строителство и благоустройство“ ще извършват дейностите по ръчното и машинно снегопочистване и поддържане на централната пешеходна зона, алеи, паркове и градини в Шумен, подходите към социалните и здравните заведения, яслите, детските градини и училищата, автобусните спирки, паркингите и др.

Пожарните автомобили също са в готовност за работа при есенно-зимни условия, съобщиха от Регионалната дирекция по ПБЗН. От 2 до 4 екипа, в зависимост от обстановката, ще бъдат в готовност да реагират при необходимост и спешни обаждания на тел. 112. Кметът поиска да бъде проверена изправността на всички хидранти, за да не се налага пожарникарите да пълнят вода от други населени места и призова за по-добра комуникация между институциите.

Извършена е профилактика на електросъоръженията на територията на общината, за да се предотвратят трайни нарушения на електрозахранването и аварии по съоръженията, съобщиха от Мрежовия експлоатационен район – Шумен и Енерго Про. Създадени са 38 екипа от по двама души за работа в извънработно време при повикване. Екипите  разполагат с необходимите високопроходими автомобили – 38 бр. оборудвани и 8 бр. специални, като дружеството има готовност да сформира и допълнителни групи за отстраняване на по-тежки аварии.

273 преглеждания