Осветиха новопостроения храм „Св. Райко Шуменски“ в кв. „Тракия“

Споделете с:

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение със свещеници от епархията, освети новопостроения православен храм „Свети Райко Шуменски“ в квартал „Тракия“ в Шумен. По време на ритуала с пълен чин освещаване, което трая повече от четири часа, в светия престол бяха вградени три частици от мощите на свети мъченик Трифон. За ставрофорен иконом на новия храм бе благословен отец Красимир, който е председател на църковното настоятелство на църквата „Свети Три Светители“ и един от хората, които бяха ангажирани с построяването на църквата.

От 160 години в града не е вдигана църква и събитието събра стотици вярващи в Божия дом. Градежът е на площ от близо 200 кв. м. Строителството започна през февруари 2018 г. с дарения. С решение на Общинския съвет в Шумен още през 2006 година бяха заделени 30 000 лева от местния бюджет, от ПП ГЕРБ през 2018 година също се присъединиха и дариха 50 000 лв. Мястото е дарено безвъзмездно от Община Шумен. Проектът е дело на архитект Огнян Гърбев. Изпълнител на обекта е фирмата „КрасБиВал” с президент Стоян Банчев, а църквата беше завършена през тази година, когато се отбелязват 220 г. от мъченическата смърт на светеца, покровител на Шумен.

Желанието за строеж на храма възниква още с основаването на квартала от бежанци от Одринска Тракия, но няколкото опита през годините, за съжаление, се провалят. Преди 16 години шуменци отново основават Инициативен комитет за построяването на храм в квартал „Тракия“, но първата копка е направена преди четири години.

По време на церемонията по освещаването на храма митрополит Йоан посочи, че това не е само здание от тухли и строителни материали. „Това е здание от човешки души. Хората ще си разпознаят храма и ще го почувстват като свое място, като своя благодатна подкрепа, където Господ да им дарува своето благословение. Трябва да въздадем благодарност на много хора, защото това беше един нелек труд“, каза още митрополит Йоан. Той подчерта, че там, където има съзвучие между кметското и общинско ръководство на града с църквата, нещата се движат, осъществяват се и затова благодари на кмета на Шумен Любомир Христов.

С решение на Епархийския съвет на  Варненската и Великопреславска митрополия митрополит Йоан връчи на кмета на Шумен, на Стоян Банчев Стоянов от фирма „КрасБиВал“ и на архитект Огнян Гърбев орден “Св. прпмчк Прокопий Варненски” за приноса им към храмостроителството.

179 преглеждания