Откриха ХХIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен

Споделете с:

Тази вечер пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен официално бе открит XXIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Организатори са Община Шумен и Институт Лист-Унгарски културен институт в София. До неделя 112 участници ще се изявят на сцената на ДКТ „Васил Друмев“.

Кметът на Шумен проф. Христо Христов и директорът на Институт Лист-Унгарски културен институт София г-жа Сандра Мишкеди приветстваха гостите и символично запалиха огъня в жертвеника пред театъра,  с което беше даден официалният старт на конкурса.

Тазгодишното издание е посветено на 95-годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес и 115-годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на община Дебрецен, Съюза на артистите в България, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Български културен институт – Будапеща, семейство Поповски, къща-музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“.

 

356 преглеждания