Памет за Левски и за Освобождението на Шумен

Споделете с:

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски шуменци отдадоха почит на Апостола на българската свобода по случай 185 години от неговото рождение. Днес Шумен чества и 144 години от освобождението на града от турско иго.

Ритуалът започна в 10.30 часа пред паметника на Васил Левски на площад „Освобождение“ в центъра на Шумен с рецитал за Апостола, изпълнен от деца към литературния клуб „Сладкодумци“ в ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“.

На церемонията присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител д-р Владимир Йолов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, представители на общинската и областната администрация, политически организации, културни, образователни институции и граждани.

„Съдбата на България роди на този ден преди 185 години Васил Иванов Кунчев. Името и делото му са символ на най-възвишеното и най-българското в нашата история“, каза в словото си д-р Милена Георгиева от Регионалния исторически музей в Шумен. И подчерта: „В българската историопис отдавна битува тезата, че демократизмът и републиканизмът на Васил Левски идват по линия на европейските и най-вече френските идейно-политически и културни влияния, които през целия ХIХ век играят съществена роля за духовната пробуда на българите и тяхната политическа еманципация. Някои автори сравняват дори неговата „Нареда” с „Декларацията за правата на човека и гражданина” като убедено доказват, че идеите на Апостола за „съгласието, братството и съвършенното равенство между всичките народности“. Други съвременни изследователи допълват, че освен с историята и поуките от Френската революция Левски се запознава добре и с американския опит от страниците на Каравеловия вестник „Свобода”. И едните и другите са прави. Левски взима за своята идеология най-необходимото, за да се достигне обявената в „“Hаредата“ цел- с една обща революция да се направи коренно преобразование на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление). Цялото свое усилие той подчинява на каузата – възобновяването на нашата славна преди държава, за да си добие първата чест и слава нашето мило Отечество Българско”. Бащата на апостолите, както го наричат следовниците му, дава на тази кауза най-голямото си постижение – изградената от него Вътрешна революционна организация. Това е първата общобългарска политическа организация, която създава предпоставките за израстването на българския народ като политически субект на международната арена. Нещо повече, точно тази организация превръща българите от кротка рая в истински модерен народ със самочувствие и дръзки претенции за независимост и своя държава. Днес говорим колко ни е нужен Левски – с разностранните си природни дарби и огромно родолюбие. Нужен ни е като лидер, посочващ пътя и го върви докрай. Той показа на дело как се повежда народ . Още с първата си крачка поведе хората към целта. – с „дързост и постоянство”. Малцина тогава разбраха, че тази цел стои над дребните противоборства и над несгодите. Дано разберем това всички днес. Това е същата кауза, която дава силата на обединението. Кауза, съизмерима с България.“

По-късно, от 11.00 часа, във Военния клуб се състоя празничен концерт на Градския духов оркестър „Михаил Биков“ с диригент Христо Атанасов.

284 преглеждания