Поздравление на кмета Любомир Христов по случай Трети март

Споделете с:

В навечерието на националния празник на Република България – Трети март кметът на община Шумен Любомир Христов отправи поздравление към шуменци и гостите на града.

 

Уважаеми съграждани,

Поздравявам ви с националния празник на Република България – Трети март.

Денят на свободата е най-съкровената дата в календара на българската история. Санстефанският мирен договор слага край на Руско-турската война от 1877–1878 година и поставя началото на нова България.

Пътят към свободата е дълъг. Той преминава през пламенните слова на Паисий за род и език, през мъдростта на Георги Сава Раковски като идеолог и организатор на национално-освободителното движение, през огнените стихове на Ботев, великото дело на Левски и славната Априлска епопея, за да достигне своя връх в подвига на опълченците на историческия връх Шипка.

Трети март е ден на признателност за саможертвата на хилядите руски, украински, литовски, белоруски, финландски, полски и румънски воини.

Преди 145 години възкръсва българската държава, която се завръща на европейската карта.

Наш дълг е да съхраним светлия пример на героите, дали живота си за освобождението и независимостта на България, да отстояваме и опазим свободата си.

Честит празник!

245 преглеждания