Поклон пред Панайот Волов и загиналите в Априлската епопея

Споделете с:

С факелно шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Панайот Волов на площад „Оборище“ на 26 май (петък) в Шумен ще бъдат отбелязани 147 години от избухването на Априлското въстание и 147-годишнина от гибелта на Панайот Волов.

Факелното шествие ще тръгне в 20.00 часа от къщата-музей на Панайот Волов на ул. „Цар Освободител“ № 16, ще премине по пешеходната зона на бул. „Славянски“ и ще завърши в градинката пред паметника на Панайот Волов на пл. „Оборище“. Организатор на инициативата за втора поредна година е Националното дружество „Традиция“ – регионален клон Шумен. Ще участват ученици от СУ „Панайот Волов“ и реконструктори от шуменския клон на дружеството. В шествието могат да се включат и граждани. За желаещите са осигурени факли, които ще бъдат раздавани преди началото на шествието.

По-рано през деня във времето от 18.00 до 20.00 часа къщата-музей „Панайот Волов“ ще бъде отворена за посетители, като входът е безплатен.

След факелното шествие, от 20.30 часа, в градинката пред паметника на Панайот Волов на пл. „Оборище“ с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя ще бъдат почетени загиналите в Априлската епопея. Рецитал, посветен на делото и личността на Панайот Волов, ще изнесат ученици от СУ „Панайот Волов“. Слово ще произнесе д-р Милена Георгиева, уредник на къщата-музей „Панайот Волов“.

Организатори на проявите са Община Шумен, Командването на военния гарнизон в града и Националното дружество „Традиция“ – клон Шумен.

258 преглеждания