Посланикът на Унгария у нас и кметът Любомир Христов поднесоха венци пред паметника на Лайош Кошут в Шумен

Споделете с:

Н.П. г-жа Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България и кметът Любомир Христов поднесоха венци и цветя пред паметника на Лайош Кошут в Шумен.

През 2023-та се навършват 175 години от избухването на унгарската революция. В дните около националния празник на Унгария – 15 март в Шумен по традиция пристига делегация от посолството, начело с унгарския посланик, за да почете паметта на Лайош Кошут.

След поражението на националната революция от 1848–1849 година в Унгария водачът на революцията Лайош Кошут заедно със свои сподвижници пристига в България, която по това време е част от Османската империя. Те намират убежище и радушен прием най-напред във Видин, а след това и в Шумен.

В словото си пред паметника на унгарския революционер Н.П. г-жа Текла Харангозо припомни, че в българската и унгарската история това са години, в които и двата народа се стремят към своята независимост и Лайош Кошут е един от идеолозите на тази борба. Тя изрази отново благодарност към общинската управа и жителите на Шумен, че пазят жив спомена за него и така допринасят за развитие на приятелските връзки между двете страни.

Пред журналисти г-жа Текла Харангозо сподели, че това е последната година от мандата й като ръководител на дипломатическата мисия на посолството на Унгария в София и че ще си тръгне от България с много добри чувства и спомени от страната ни. Тя припомни, че през последните няколко години е обновена експозицията и е направен ремонт на къщата музей, в която Лайош Кошут е пребивавал по време на престоя му в Шумен. По думите й между двете страни има много силни културни връзки, но е важна и икономическата свързаност, затова ще препоръча на своя наследник да обърне внимание на Индустриалния парк, където има много добри условия за започване на бизнес.

По повод 200 години от рождението на унгарския поет Шандор Петьофи в Шумен ще гостува и пътуваща информационно-документална изложба „Петьофи обикаля света“, която в момента е в София, съобщи Сандра Мишкеди.

Посланикът на Унгария, заедно с г-жа Сандра Мишкеди – съветник в посолството и директор на Унгарския културен институт в София, г-н Чаба Балаж – първи секретар в посолството, посетиха къщата музей „Лайош Кошут“ и арменската църква „Св. Богородица“, където през 1849 г. унгарецът Лайош Кошут и неговите сподвижници отбелязват Рождество Христово. Кметът Любомир Христов подари на г-жа Текла Харангозо картини от шуменската художничка Ивелина Иванова.

306 преглеждания