Празнична програма за Деня на Шумен – 11 май

Споделете с:

Месец май по традиция е наситен с много празнични културни прояви в Шумен. Преди повече от две столетия, през далечната 1813-та година в навечерието на църковния празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий в Шумен е организирано първото гражданско честване на светите братя. И не случайно шуменци избират 11 май за свой празник. Той е свързан с почитта към делото на славянските първоучители, с  традициите на града и с отношението на шуменската общественост към образованието и духовността.

Зам.-кметът по образование и култура Найден Косев представи днес пред журналисти акценти от богатата културна, спортна и увеселителна програма за празника на Шумен от 8 до 14 май. „Тези дни ще бъдат заредени с много енергия и настроение за децата и възрастните, ще привличат публиката с концерти, изложби и театрални постановки. Дни, в които ще посрещнем гости от чужбина. През тази година се навършват 50 години от  подписването на договора за сътрудничество с унгарския град Дебрецен. Активни контакти имаме и с побратимения румънски град Браила. Очакваме представители на побратимените градове за празника на Шумен,“ каза Найден Косев.

Празничните събития за Деня на Шумен започват доста по-рано. По покана на Община Шумен на 8 май, понеделник, от 18.30 часа на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще бъде представена постановката „Птици в сянката на огъня“. Автор и режисьор е Клара Армандова, която помним като актриса в миналото, а след завръщането й в родината зрителите ще я видят и като блестящ режисьор. Входът е свободен и от общинската администрация канят шуменци да се насладят на прекрасната игра на младите актьори Анастасия Левордашка, Лили Сучева, Филип Гуляшки, Владимир Богданов и на музиканта на Ангел Чавдаров.

В Деня на Европа – 9 май, посветен на мира и единството в Европа, ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметника на загиналите във войните шуменци. Ритуалът ще започне в 10.00 часа и веднага след него ще стартира лекоатлетическата щафета „Европа“, която ще събере ученици от всички шуменски училища. Празничният концерт „Нощ на европейската и световната музика“ на Градския духов оркестър „Михаил Биков“ с ръководител Христо Атанасов е в „Арена Шумен“ и е с начало 18.30 часа.

Именитите братя пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, поели по пътя на световна музикална кариера, ще бъдат солисти в концерта на Симфониета Шумен „В името на музиката“, който ще се състои  на 10 май от 18.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

С изложба – живопис в залите на ХГ „Елена Карамихайлова“ за празничните дни на Шумен в града ще гостува варненският художник Лъчезар Радов, който е възпитаник на специалността „Изобразително изкуство“ на ШУ „Еп. К. Преславски“.

В Деня на Шумен – 11 май във всички училища и детски градини ще се проведе „Час по родолюбие“ с ритуал за издигане на знамето на града. Учениците ще се запознаят с историята на 11 май и защо датата е избрана за празник на Шумен.

През 2023 –та се навършват 210 години от първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий и празничният ден ще започне с литургия в храма „Свето Възнесение Господне“. След нея, в 10.30 часа оттам ще тръгне литийно шествие, което ще продължи до сградата на Община Шумен. То ще бъде съпроводено от специално подготвен спектакъл за буквите и книжовността, защото без книгите и без познанието „голи са всички народи“, както пише в „Проглас към евангелието”  Константин-Кирил Философ. Тържествената сесия на Общинския съвет е в 11.45. Тогава ще бъдат връчени наградите за изкуство и култура. За осма поредна година на този ден се провежда състезание по правопис и краснопис по инициатива на Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен. Победителите в него ще бъдат наградени в 18.00 часа пред паметника на свободата до Общината. Празникът за децата на Шумен ще продължи с анимация, забавни игри, викторини и много танци. В 18.00 часа е откриването и на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“. От 20.00 часа ще започне концертът с изпълнения на модерни аранжименти на произведения от класически композитори и филмови шедьоври от „Destiny” квартет. След тях на сцената ще излезе Владимир Ампов – Графа.

На следващия ден, 12 май, гости за майските празници на Шумен ще бъдат младите музиканти Виктор и Александър Вичеви, синове на пианиста и издател Томислав Вичев, племенник на известната шуменка проф. Венета Вичева и учредител на фондацията на нейно име.

 

Фотография: Явор Мичев

376 преглеждания