Празнична програма по случай Трети март в Шумен

Споделете с:

Община Шумен съвместно с командването на Шуменския военен гарнизон, Военното окръжие в Шумен и Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ организират празнична програма по повод националния празник на Република България. Тя започва от 2 март с представяне на фотодокументалната изложба „146 години Шипченска епопея“. Откриването е в четвъртък от 17.00 часа в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Експозицията проследява войната и епичните боеве за Шипка по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година през погледа на командира на Трета рота от Трета опълченска дружина Стефан Кисов. В нея са включени откъси от книгата на Кисов „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878“, която се смята за едно от най-ранните и достоверни описания на войната от очевидец на военните действия. Като илюстративен материал са използвани гравюри, рисунки и други.

След откриването на изложбата в шуменската библиотека доц. д-р Стефан Минков – преподавател в ШУ „Еп. Константин Преславски“, ще изнесе беседа, посветена на Освобождението.

В деня на националния празник – 3 март, ще се състои откриването на новите паметни плочи на загиналите опълченци от Шуменско в Руско-турската освободителна война. Те ще бъдат осветени от архиерейския наместник отец Димитър от 10.00 часа пред храма „Свето Възнесение Господне“. В знак на признателност пред паметните плочи ще бъдат поднесени венци и цветя.

След това в 10.30 часа в храма „Св. Възнесение Господне“ ще бъдат отслужени заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве и благоденствие на българския народ.

По случай Трети март организаторите канят шуменци на празничния концерт на ансамбъла за народни песни и танци „Мадара“ и детския танцов ансамбъл „Звънче“. Спектакълът е от 12.30 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Входът за зрители е свободен.

Кулминацията на честването е тържествената заря-проверка, която ще се проведе на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци, а началото е в 18.30 часа. За първи път в ритуала ще участва военният духов оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“. Ще се включат и представителни роти от Шуменския гарнизон, курсанти от Факултета по артилерия, ПВО и КИС и ученици от СУ „Сава Доброплодни“. Слово за националния празник ще произнесе полк. Дилян Димитров – декан на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“. В знак на признателност пред Паметника на загиналите във войните шуменци ще бъдат поднесени венци и цветя.

През деня на 3 март от 9.00 часа венци и цветя ще бъдат поднесени пред всички паметници и паметни плочи в Шумен и селата на общината, посветени на видни възрожденци и загинали за освобождението на България.

365 преглеждания