Проф. Нели Димитрова е новото лице от Шумен в Народното събрание

Споделете с:

Проф. д. н. Нели Димитрова е най-свежото и чаровно попълнение от Шумен в 49-ото Народно събрание. Днес с решение N 1901-НС Централната избирателна комисия обяви избраните нови депутати. Проф. Нели Димитрова е получила доверието на избирателите в 24 изборен район – София. Тя влиза в парламента от листата на коалиция ПП-ДБ в компанията на Христо Иванов и Лена Бориславова. От същия столичен район са избрани още Тома Биков от ГЕРБ-СДС и Георги Свиленски от “БСП за България”.

Проф. Нели Димитрова е дългогодишен преподавател по методика и управление на образованието, заместник-декан по учебната дейност и образователните политики на Педагогическия факултет в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Неотдавна тя се завърна от престижния университет в Гранада – Испания, където гостува по програма “Еразъм +” и преподава на студенти втори курс от специалност “Начална педагогика”.

По време на предизборната кампания проф. Димитрова, която беше и в листата на коалиция ПП-ДБ в 30 МИР – Шумен, беше домакин на среща по проблемите на образованието. Тя бе водена от бившия просветен министър акад. Николай Денков, който сподели, че изключително много цени високия потенциал на проф. Нели Димитрова като университетски преподавател. А самата тя е водена от мисията, че няма невъзможни неща, и като приоритет за себе си посочи завръщането на младите хора по родните им места.

Другият депутат, който е от Шумен, но влиза в парламента от 19 Русенски избирателен район, е Иван Иванов от листата на “БСП за България”.

Добре познати са и имената на народните представители, които влизат в Четиридесет и деветото Народно събрание от 30-ти многомандатен изборен район – Шумен. Движението за права и свободи (ДПС) ще бъде представено от лидера на партията Мустафа Карадайъ, който беше и водач на листата в Кърджали. Вторият народен представител от Шумен на движението е Хамид Хамид. Коалицията ГЕРБ-СДС изпраща в парламента втория в листата Илтер Бейзатов и областния председател на партията Ралица Тодорова. Водачът на шуменската листа на ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев е избрал да бъде депутат от Стара Загора, където също оглавяваше листата на коалицията. Шуменският народен представител на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) е академик Николай Денков, който бе номиниран в последното Народно събрание за премиер с мандата на „Продължаваме промяната“. Шестият народен представител от Шумен е от „Възраждане“ – Веселин Вешев, общински съветник във Варна.

На изборите на 2 април в 30 МИР – Шумен за ДПС гласуваха 14 548 души (26.06 %), за ГЕРБ-СДС подадените бюлетини са 14 047 (25.16 %), ПП-ДБ получи гласовете на 10 720 души (19.20 %), а след тях е “Възраждане” с 6 382 гласа (11.43 %).

 

3 607 преглеждания