Първо издание на „Царев брод празнува и лудува“

Споделете с:

Неделният 30 октомври се оказа превъзходно слънчев ден от “циганското лято” и достатъчно подходящ за началото на една празнична традиция. След 32 години стартира „Царев брод празнува и лудува“, сподели дългогодишният кмет на шуменското село Стефан Живков. Той напомни, че преди това празникът на Царев брод е бил честван на 7 ноември. Но тъй като патрон на местната църква е “Свети Димитър” и храмовият празник на 26 октомври се падал в работен ден, било решено той да се отбелязва в първата неделя след него.

Първото издание на „Царев брод празнува и лудува“ се състоя на площада пред народното читалище „Напредък 1920“ и премина с богата фолклорна програма, много музика и народни хора. Разбира се, имаше и кулинарни щандове, от които всеки можеше да си купи домашно изработени вкусотии.

Винарят от местната изба “Царев брод” Ники Кръстев обяви победителите в дебютния конкурс за най-добро младо вино. При белите вина имаше девет участници. Първенец стана Светозар Андонов, на втора позиция е Светла Димитрова, а трети е Данаил Данчев. При розетата бяха представени две проби, като отличието заслужи Николай Койчев. Най-оспорвана се оказа конкуренцията при червените вина, където имаше осем местни майстори. За номер 1 беше избран Йордан Йорданов от с. Кюлевча, втори е управителят на “Българска скара” Данаил Данчев, а трети е Георги Георгиев.

Бившият областен управител в Шумен д-р Владимир Йолов, заедно с представителите на регионалната структура на ПП “Продължаваме промяната” Нели Георгиева и Хари Иванов, също бяха сред ВИП-гостите, които уважиха празника на жителите на село Царев брод. Те поздравиха специално и кмета на селището Стефан Живков.

459 преглеждания