Работна среща на инициативния комитет за възстановяване на Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк

Споделете с:

В шуменския Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на Националния военен университет “Васил Левски” се състоя работна среща на инициативния комитет за възстановяване на Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк. В нея участва и о. з. генерал-лейтенант Димитър Илиев, който е възпитаник на военното училище в Шумен и бивш заместник-началник на отбраната, сега е директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната.
Идеята за възстановяването на този уникален паметник на мемориалното изкуство, свързан с дълголетните военни традиции на град Шумен, съществува от вече десетина години. Новото ръководство на инициативния комитет продължава усилията за осъществяване на идеята. Не случайно тя се подкрепя и от началника на Националния военен университет “Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов.
В инициативния комитет са включени бившият началник на Шуменския гарнизон о. з. полковник Митко Йоцов, председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) о. з. подполковник Николай Калев, деканът на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ полковник доц. Дилян Димитров, началникът на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев, председателят на Областната организация на СОСЗР о. з. полковник Радослав Узунов. Комитетът е отворен и за всички желаещи, които искат да участват и да помагат.
Пред тях архитект Валери Колев представи два варианта за мястото, където вероятно ще бъде възстановен паметникът. Единият е тържественият портал за цялата военна база – там, където до сградата на щаба сега са разположени двете далекобойни оръдия и зенитно-ракетният комплекс “C-75 Двина”. Но същевременно те се приемат за символ на факултета по артилерия и противовъздушна отбрана и нямат пряка връзка с историята на Седми пехотен преславски полк. По-приемлив изглежда вторият вариант – той предвижда порталът да се издигне на мястото на контролно-пропускателния пункт (КПП-2), който се намира на ул. “Съединение”, като за него се спазят изискванията на факултета и военно формирование 34 200. Това предложение се подкрепя от инициативния комитет и от шуменските структури на Дружеството на художниците, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Съюза на ветераните от войните на България.
Според председателя на инициативния комитет д-р Владимир Йолов, така порталът ще се съхрани като действащ, но и същевременно ще бъде паметник на шуменските традиции във военното дело. Към него може да се изгради интерактивен музей за патриотичното възпитание не само на курсантите, но и на всички млади хора у нас. „Надявам се както на подкрепата от военното министерство, така и от активното участие в бъдещата дарителска кампания за събиране на необходимите средства за изграждането на паметника-портал“ – заяви д-р Владимир Йолов.
Историческата справка сочи, че Седми пехотен преславски полк е създаден в Шумен през 1884 г. Като участник във войните за национално обединение (1885, 1912-1913, 1915-1918 г.) той е в основата на славната бойна летопис на Четвърта пехотна дивизия. За увековечаване на подвига на шуменци, служили в пехотните части, през 1927 г. е изграден Паметникът-портал на Седми пехотен преславски полк. Но през 1957 г. той е бил съборен… Сега инициативният комитет иска неговото възстановяване. Предвижда се порталът да бъде висок 4.5 м, от двете му страни да бъдат разположени двата съхранени каменни лъва, както и трите паметни плочи с имената на загиналите във войните.
По-късно генерал Димитър Илиев се срещна и с областния управител проф. Христо Христов в присъствието на кмета на община Шумен Любомир Христов, заместник-областния управител Христо Павлов, заместник-кмета по образование и култура Найден Косев, Кристина Алексова – експерт в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната. Пред тях генералът заяви, че е в Шумен да се запознае на място с всички възможности и варианти, с различните аргументи за това кое е точното място за ситуиране на този паметник. Той изтъкна, че Паметникът-портал има важно значение за българската военна история и изрази задоволство, че шуменската общественост е активна и работи за реализацията на идеята.
Кметът на Шумен Любомир Христов подчерта, че през всичките години общината е подкрепяла и продължава да подкрепя идеята за възстановяване на паметника и обеща съдействие относно прилежащата инфраструктура.
Генерал Димитър Илиев заяви, че ще представи пред министъра на отбраната всички мнения и варианти, който от своя страна ще вземе крайното решение относно възстановяването на Паметника-портал.

332 преглеждания