Ремонтите на Летния театър и на Младежкия дом са на финала

Споделете с:

Летният театър е с изцяло реновирана сцена и козирка, с обновени съблекални, гримьорни и сервизни помещения. Трибуните са нови, разположени са  амфитеатрално в пет сектора с 900 места за зрители. Под трибуната се оформи ново складово помещение от 800 кв. м., към което има вход от източната страна – откъм ул. „Герила“.

Възстановени са двете осветителни кули и оградата от двете страни на сградата. В северозападната част има нова книжарница и кафе-сладкарница, оформени са и кътове за детски игри.

„Близо 20 години Летният театър беше ограден с телени мрежи, обрасъл в бурени. Днес сме на финала на проекта, който ще го върне отново в културния живот на града. Предстои оформянето и на външната част, която не е към проекта и ще бъде направена със средства от общината. Ще запазим съществуващия подход към централния вход, но ще го обновим, ще има и подход за хора с увреждания, ще пренаредим паветата отстрани и се надявам след два месеца да направим и първия концерт тук,“ обясни още кметът Любомир Христов. Предстои обновяване на тротоара пред Летния театър и на уличното осветление по ул. „Съединение“.

Всички дейности, включени в проекта за ремонт на Младежкия дом, са завършени на 90 процента. Остава поставянето на столовете в концертната зала, които са поръчани на испанска фирма, но все още не е потвърдено дали ще бъдат произведени в този срок. Ремонтирана е подовата настилка, включително и на сцената, освежена е дървената облицовка. Местата в залата са 338, има и две за хора с увреждания (за инвалидни колички). „Специално за концертната зала е поръчана и доставена машина за вкарване на чист въздух. Механизмът на полилея, за чието спускане бяха необходими няколко души, вече е заменен с електрическа лебедка,“ обясни представителят на фирмата-изпълнител “Автомагистрали – Черно море” Драгомир Василев. Изграден е нов външен асансьор. Монтирани са нова отоплителна, вентилационна и климатична инсталация, както и нова електрическа мрежа и пожароизвестяване с противодимни люкове, каквото е изискването за пожарна безопасност. Ремонтирани са всички административни стаи, репетиционните зали, съблекалните и гримьорните, тоалетните за посетители на първия етаж, където е изградено и санитарно помещение за инвалиди. В танцувалната зала също е подменен подът, поставени са окачени тавани, стените са шпакловани и пребоядисани.

Кметът Любомир Христов изрази надежда, че и тук дейностите ще приключат до края на юли, като след това ще има гратисен период от около две-три седмици за оформяне на документацията по издаването на обекта и евентуално по отстраняването на забележки, ако има такива. Както при Летния театър и тук не е предвидено благоустрояване на района и околното пространство, за което ще са необходими допълнителни средства от бюджета на общината.

 

Снимката с дрон е предоставена от Красимир Крумов

345 преглеждания