Световноизвестният учен проф. д.х.н. Христомир Христов влиза в битката за кмет на Шумен

Споделете с:

“Върнах се в България, за да помогна – споделя проф. д.х.н. Христомир Христов. – Постигнах професионална реализация в най-престижните университети в света. Но аз съм шуменец и след като аз мога, то и градът ни може да се окаже напредничав. Искам Шумен да бъде модерен и богат град, в който човек успява заради способности и достойнство. Ще работя за това!”

Като номиниран от местната коалиция ДБГ (БНД, ССД, “Ние идваме”) днес световноизвестният учен беше регистриран за кандидат-кмет на община Шумен за местните избори на 29 октомври 2023 г.

Проф. д.х.н. Христомир Христов има завидна професионална кариера. Той е роден на 26 ноември 1958 г. в Шумен, завършил е днешната Профилирана езикова гимназия “Никола Йонков Вапцаров”, а след това  Московския институт на стоманата и сплавите (1978-1984). Успешното си научно развитие продължава в Българската академия на науките в София и близо 20 години работи в чужбина – Германия, Япония, Франция и 17 години в University of California (Университета на Калифорния) в Сан Диего, който се сочи за най-могъщия като численост, средства и като материална база университет в света. През 2022 г. проф. д.х.н. Христомир Христов получи почетната титла Doctor honoris causa на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, където и в момента преподава теоретична химия. Тогава за втора поредна година той беше включен в изключително престижната класация на Станфордския университет за цялостен научен принос сред двата процента на най-влиятелните учени в света. Да припомним и това, че през 2008 г. за високи достижения в областта на науката и по предложение на университета в Сан Диего шуменецът стана първият българин, който получи от американското правителство званието “US Outstanding Professor/Researcher” (“Изключителен професор/Изследовател на САЩ”).

Проф. д.х.н. Христомир Христов подчерта, че през целия си живот винаги е бил безпартиен. “И моите близки до трето коляно никога не са членували в партия” – допълни с усмивка. Но заяви категорично: “В листата за общински съветници на нашата местна коалиция се открояват много активни хора в Шумен. Те са доказани професионалисти с опит, които покриват с експертиза функциите и дейностите на общината и имат визия за развитието на града. Те ме спечелиха за каузата и за кандидатурата ми. Това са шуменци, които са обединени от голямото си желание да работят за своя град!”  

Първите трима в листата са дългогодишни и много опитни общински съветници – водач е Христофор Крумов, втора е д-р Бисерка Йовчева – почетен професор на Шуменския университет, трета – Даниела Русева, която няколко мандата е била председател на общинския съвет. Четвърти е д-р Владимир Йолов – бивш областен управител в Шумен. Пети е проф. д-р Христомир Христов – почетен доктор на Шуменския университет. Следват Пламен Стайков, Петър Иванов, Драгомир Василев, д-р Мариела Обретенова… Местната коалиция регистрира пълна листа от 41 кандидати за общински съветници.

1 774 преглеждания