СК “Шуменска крепост” гостува в къща музей “Панайот Волов”

Споделете с:

Спортният клуб “Шуменска крепост” гостува в къща музей “Панайот Волов” по случай 145-годишнината от освобождението на Шумен. То се отбелязва на 18 юли, когато след края на Руско-турската война през 1878 г. в града са влезли освободителите. Състезателите по кикбокс бяха водени от старши треньора и ръководител на шуменския клуб Галин Методиев. Сред тях бяха световните шампиони Полина Галинова, Мариян Петков и Християн Тотев, който вече предава своя опит на по-младите бойци като треньор. За всички уникалното беше, че на новите им екипи блестеше образът на шуменския апостол на Априлското въстание през 1876 г. и национален герой Панайот Волов.

Уредникът на къщата-музей гл. ас. д-р Милена Георгиева посрещна много сърдечно спортистите и им показа дома на Панайот Волов със съхранените в експозицията негови автентични вещи, оръжие, архивни снимки. В беседата си тя подчерта, че младият шуменец е бил любим учител и водач на революционното дело в своя роден град и в цялото ни отечество. След обесването на Васил Левски той е бил избран за негов пряк продължител на патриотичната мисия за национално освобождение на българския народ чрез въстание.

Отборът на СК “Шуменска крепост” разгледа с голям интерес родния дом на Волов и научи също, че той винаги е приобщавал младите българи около себе си към редовни физически упражнения, за да бъдат те закалени за всяка битка в името на своето отечество.

 

819 преглеждания