Славея Иванова покорява музикалните върхове в Казахстан

Споделете с:

За втори път през тази година с най-престижната награда – Гран При, от международен конкурс за вокални изпълнители в Казахстан, триумфира чаровно младата и неудържимо талантливата шуменка Славея Иванова. След като през пролетта тя спечели ценната статуетка на ХIХ международен конкурс “Златен микрофон 2022” в град Костанай, днес тя заслужи да бъде победителка и на международната сцена на първото издание на музикалното състезание в столицата Астана, посветено на 100-годишнината от рождението на популярната певица Роза Багланова (1922-2011 г.), призната за народен герой на Казахстан.

“Безкрайно щастлива съм! – сподели Славея, веднага след като получи авторитетното отличие. – Беше трудно да пея на казахски, но красивата музика се усеща със сърцето, дори и да не разбираш езика. Радвам се, че успях да развълнувам хората в залата и журито! Благодаря на прекрасните организатори за чудесната атмосфера на целия конкурс! На симфоничния оркестър на град Астана, който допринесе страшно много за това изпълнението ми да бъде прочувствено! На уважаемото жури, че ме оцениха толкова високо! На вокалния ми педагог Maрияна Ставрева! И не на последно място – благодаря на Николай Текелиев за предоставената възможност да усетя тази емоция и да бъда на тази невероятна сцена!”

Славея Иванова беше единствената българка, която се представи на този конкурс. Другите участници – поп певци на възраст от 18 до 35 години, бяха от Турция, Полша, Узбекистан, Беларус, Киргизстан, Татарстан и от страната-домакин. В журито бе включен и един българин – Николай Текелиев. Предварителният подбор на участниците се проведе онлайн от 12 октомври до 20 ноември 2022 г., бяха приети 48 заявки за участие. До конкурса бяха допуснати 21 изпълнители.

Според регламента на конкурса, в първия тур всеки участник трябваше да изпълни песен по избор – световен хит. Нашето момиче изпя любимия си „Never Enough“ от филма „Най-великият шоумен“. Във втория тур младите участници трябваше да изпълнят песен на казахски език от репертоара на Роза Багланова, със съпровод на Симфоничния оркестър на град Астана. Славея изпя песента „Бял гълъб“ (позната от концерт на Роза Багланова през 1966 г.), с която събра най-много точки от журито, а снахата на Роза се разплака от вълнение…

Ето какво сподели специално за електронния вестник WWW.ZASHUMEN.BG членът на журито Николай Текелиев: “Допълвам – само Славея получи пълен сбор 60 точки за казахската песен. Дори от самите казахи никой не събра пълния сбор. Освен снахата на Багланова, плачеха жените в журито и мъжът от Казахстан… Без да се намесвам, просто всички бяха категорични, че това е Гран при-то! Председателката Нагима Ескалиева – легенда на казахстанската поп-музика, народна артистка, професор в Музикалната академия в Алмати, Женис Искакова – заслужил деятел на културата, една от най-популярните поп-певици в Казахстан, Гюлнара Толгонбаева – народен артист на Киргизстан, страхотна певица и педагог. Проф. Женис (ако не греша името) Сейдуллаулъ – директор на музикалния колеж в Астана, заслужил деятел на културата, доскоро директор на “Казахконцерт” (нещо като нашето бивше ДО „Музика“). Само аз и Глеб Лапицки -директорът на фестивала „Славянски базар във Витебск“, не ревахме. Бяхме във възторг от изпълнението на Славея, но нали не разбирахме текста, не можехме докрай да изпитаме емоциите, които явно разтърсиха местните. Аз имах представа от текста, защото през мен мина преводът и заедно избирахме песента, на явно Славея му придаде такава дълбочина, която порази залата. Бих допълнил, че песента е написана през 1943 г., но Славея я преработи, пребори се и с оркестъра да изсвири това, което тя е видяла в песента (включително вдигна тоналността с 4 тона, а те не можеха да повярват) и изпя една модерна и истински завладяваща песен. Убеден съм, че много казхски певци, като я чуят сега, ще поискат да изпълняват именно този аранжимент… Тъй като Вие пишете много хубави материали, поровете в Интернет за Роза Багланова. Тази жена наистина заслужава и в България да знаем за нея. Обиколила е цял свят, пяла е на фронтовата линия през цялата Втора световна война и т. н. Също любопитен факт – семейството на Багланова (син и снаха) подариха на всички подаръци, а на тези, които не попаднаха сред наградените, връчиха и пликове с по 120 евро. Нагоре няма да разкривам наградите (защото са парични, доста солидни)…”

Славея Иванова е на 21 години, студентка е в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София.

 

595 преглеждания