Славея Иванова представя България на международен конкурс в Астана

Споделете с:

След като през тази пролет неудържимо талантливата шуменка Славея Иванова спечели Гран при в Казахстан, сега тя е в столицата на страната – Астана. Нашият чаровен славей представя България в Международния вокален конкурс на името на Роза Багланова, която е именита казахстанска оперна и естрадна певица. През настоящата 2022 г. се навършват 100 години от нейното рождение. Тя е народен артист на Казахстан, на Киргистан и на бившия СССР. Пяла е на фронта по време на Отечествената война и след това по цял свят. Пяла е на 25 езика нейни песни. Наградена е от президента Нурсултан Назарбаев с най-голямото държавно отличие – Народен герой на Казахстан. Включена е и в календара на ЮНЕСКО.

Конкурсът е организиран от Министерството на културата и спорта на Казахстан. Участниците са поп певци на възраст от 18 до 35 години. Славея Иванова е единствената българка, която се представя на престижната сцена. Другите участници са от Турция, Полша, Узбекистан, Беларус, Киргистан и от страната-домакин. Конкурсът се провежда в концертната зала на Военно-патриотичния център на Въоръжените сили на Република Казахстан. В журито е включен и един българин – Николай Текелиев, останалите членове са директорът на международния фестивал “Славянски базар” в Беларус (в който Славея пя през 2020 г.), също от Киргистан и казахстанци -композитори и вокални педагози, преподаватели в музикалната академия и други.

Според регламента на конкурса, в първия тур всеки участник трябва да изпълни песен по избор – световен хит. Нашето момиче изпя „Never Enough“ от филма „Най-великият шоумен“. Във втория тур, който ще се състои утре, младите участници трябва да изпълнят песен на казахски език от репертоара на Роза Багланова, със съпровод на Симфоничния оркестър на град Астана.

Нека да пожелаем успех на Славея!

590 преглеждания