Среща с режисьора Николай Гундеров предлага днес „Лято Арт“

Споделете с:

Среща с режисьора Николай Гундеров е поредното събитие от афиша на „Лято Арт“. Тя ще се проведе тази вечер, 9 август, от 18.00 часа в двора на „Ганушевата къща“ на улица „Цар Освободител“ 152. При лошо време срещата ще се състои в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Организатор е СНЦ „Клуб Култура за Шумен“ със съдействието на Община Шумен. Водещ на срещата ще бъде поетът Антоний Димов.

Николай Гундеров е роден на 2 ноември 1974 година в Шумен. Завършва славянска филология в Софийския университет и режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Участва като актьор във филма на Иржи Менцел „Обслужвах английския крал“. Заедно с Филип Трифонов основават Естествения театър „Trifonoff & Gunderov“. От 2007 година Николай Гундеров е режисьор в Сатиричния театър. Автор е на пиесите „Пробен срок“; „Хористи“; „Фиаско“; „Цугцванг“. Режисирал е спектаклите „Мъж на верижка“ от Жорж Фейдо (Жижковски театър, Прага), „Пациенти & клиенти“ по Марк Камолети (Сатиричен театър, София), „Вернисаж“ от Вацлав Хавел (Театър „Елиадовна книховна“, Прага), „Рейс“ по Станислав Стратиев (НАТФИЗ, София), „Г-жа министершата“ от Бранислав Нушич (Театър „Диск“, Прага), „Детектор на лъжата“ на Василий Сигарев (Сатиричен театър „Алеко Константинов“).

През 1997 година е отличен в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ за стихосбирката „Синтаксис на грижите“. За същата стихосбирка е отличен и с наградата „Петя Дубарова“. Спектакълът му „Вернисаж“ по пиесата на Вацлав Хавел получава наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU, а през 2005 година на Международния студентски фестивал във Варшава взима наградата за актьорско майсторство „Ян Кречмер“ на Съюза на полските актьорски асоциации. Пиесата „Хористи“ е отличена през 2014 година с Голямата награда в конкурса „Нова българска драма“ в Шумен. През 2017 година получава „Аскеер“ за съвременна българска драматургия. Тази година, с пиесата „Клуб на пороците“, става носител на наградата „Алеко Константинов“ за сатирична stand-up комедия, присъждана от Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

 

222 преглеждания