Стивалина Кръстева заслужи специалната награда “Приемственост”

Споделете с:

Националната състезателка от спортния клуб по карате “Киокушин” Стивалина Кръстева заслужи специалната награда “Приемственост”, която получи на тържествената церемония в зала “Арена Шумен” за обявяване на призовете в традиционната анкета “Спортист на годината”.

2023-а беше особено успешна за 18-годишната Стивалина. Във възрастовата група на девойките и в категория до 50 кг в дисциплината “кумите”, тя за втори път спечели бронзов медал на европейското първенство (в Дебрецен, Унгария), стана шампион на Балканиадата по карате шинкиокушин (Бузъу), на Международния турнир “Romanian International cup” в Румъния, на държавното първенство в Севлиево и на националния турнир за жени “Мадарски конник”. През следващата пролет ще бъде абитуриентка в ПЕГ “Никола Вапцаров” в Шумен.

Специалната награда “Приемственост” беше учредена преди седем години от информационния сайт WWW.ZASHUMEN.BG (“За Шумен“). Два пъти нейн носител е и сенсей Даниел Димитров, който е треньор на Стивалина в шуменския спортен клуб “Киокушин”.

 За спортист N 1 в Шумен през 2023 г. беше избран Мариян Петков от СК “Шуменска крепост”. Той е състезател по кик бокс в стила “лоу кик”, в категория до 86 кг. Триумфира със световната купа за мъже в Унгария, стана вицешампион за юноши старша възраст на европейското първенство в Турция, спечели бронзов медал на световното първенство за мъже в Португалия.

“Благодаря на треньорите Галин Методиев и Християн Тотев, защото без тях нямаше да съм днес тук. Благодаря за подкрепата на семейството си. Пожелавам си здраве, за да имам сили и да прославям България. Пожелавам здраве и успех на всички”, каза Мариян Петков, след като беше награден от кмета на община Шумен проф. Христо Христов.

В класацията Топ 10 на най-добрите спортисти за 2023 г. се наредиха: второ място – Виктор Колев  (карате), трето място – Иван Иванов (карате). След тях са: Полина Галинова (кик бокс), Виктор Иванов (ММА), Мартин Сурилов и Здравко Здравков (автомобилизъм), Аделина Павлова (лека атлетика), Калоян Марчев (карате), Калоян Николов (фехтовка) и Кристиян Иванов (карате).

За най-добър треньор на годината беше обявен Галин Методиев от СК “Шуменска крепост”.

За отбор на 2023 г. беше избран мъжкият хандбален тим на СКХ “Шумен-61”.

Кметът проф. д-р Христо Христов поздрави спортистите за постигнатите високи резултати. „Ние, шуменци, имаме привилегията да се гордеем с постиженията ви на световни, европейски и национални състезания. Благодаря на всички, че демонстрирате силата на българския спортен дух“, заяви кметът и пожела здраве и шампионско дръзновение на състезатели, треньори и деятели през следващата олимпийска 2024 година.

Бяха обявени и още две специални награди: за ветеран спортист – на Каролина Николова (лека атлетика) и на сдружение „Сияйна зора“ – за принос в спорта за хора с увреждания. Награда връчи и ректорът на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” проф. Наталия Витанова. Тя отличи за шампионската им титла в рали надпреварата на България екипажът на Мартин Сурилов и Здравко Здравков. Млади, изявили се спортисти на възраст до 14 години, получиха статуетки от кмета на община Шумен.

На церемонията присъства целият кметски екип на община Шумен, председателят на общинския съвет Ася Аспарухова и председателят на постоянната комисия по младежки дейности и спорт в местния парламент Янко Янков.

По време на тържеството проф. Христо Христов съобщи и актуалната новина, че Народното събрание е утвърдило бюджета на община Шумен за 2024 г., в който са предвидени средства за пет приоритетни обекта и обяви, че първият обект за реконструкция сред тях ще бъде градският стадион „Панайот Волов“, където освен трибуните и футболният терен, ще бъде реновирана и лекоатлетическата писта.

За доброто настроение на присъстващите имаше богата музикално-развлекателна програма с  участието на гайдарски и фолклорен ансамбъл от СУ „Сава Доброплодни“, ДТА „Веселяче“, Ния от СУ „С. Доброплодни“ поздрави спортистите с песента „Сред звездите“, мажоретките от клуб „Ритмик“ и гимнастичката Божена Александрова, „Фея данс“, певицата Тургай, група „Емоушън“ и други. Водещ на церемонията беше проф. Живко Жечев.

 

Снимки WWW.SHUM.BG

1 381 преглеждания