С литийно шествие, концерт на Владимир Ампов – Графа и празнична заря ще бъде отбелязан Денят на Шумен

Споделете с:

С литийно шествие с оригиналната икона на светите братя Кирил и Методий, подарена на шуменци от ген. Белокопитов ще започнат тържествата по случай Деня на Шумен – 11 май. Шествието е посветено на 210 години от първото гражданско честване на светите равноапостоли. То ще тръгне в 10.45 часа от площад „Кристал“ и ще продължи до сградата на Община Шумен. Там в 11.00 часа тържествено ще бъдат издигнати знамената на Република България, на Европейския съюз и на Шумен. Пред общинската администрация ще бъде представен и специално подготвен спектакъл за буквите и книжовността.

След това, в 12.00 часа в зала 363 започва тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура. По същото време, от 12.00 часа пред Общината ще има състезание по стрийт баскетбол.

По-рано през деня в училищата и детските градини ще се проведе традиционният „Час по родолюбие“, в който учениците ще се запознаят с историята на 11 май и защо датата е избрана за празник на Шумен. За поредна година във Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ ще се състои състезание по правопис и краснопис за ученици от първи и втори клас. Победителите в него ще бъдат наградени в 18.00 часа пред паметника на свободата до Общината. Там забавленията за децата на Шумен ще продължат с анимация, игри, викторини и много танци.

В 18.30 часа пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще се състои церемонията по откриването на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“. От 19.00 часа в голямата зала на театъра ще се играе представлението „Суматоха“ по текстове от Йордан Радичков. Постановката е дело на Драматичния театър „Гео Милев“ в Стара Загора.

От 20.00 часа на открита сцена пред сградата на Общината започва празничният концерт за Деня на Шумен с участието на „Destiny“ квартет и популярния поп изпълнител Владимир Ампов – Графа. Вечерта ще завърши със заря, която ще озари небето над Шумен в 22.00 часа.

От общинската администрация информират още, че по случай празника на града по пешеходната зона на бул. „Славянски“ от сградата на хотел „Мадара“ до бившето кино „Херсон“ отново се движи атракционно влакче с работно време от 9.00 до 21.30 часа всеки ден, включително в събота и неделя. То ще радва децата на Шумен до края на месец май.

228 преглеждания