Трима почетни граждани получиха “Ключ на град Шумен”

Споделете с:

Трима почетни граждани получиха и най-високия почетен знак “Ключ на град Шумен” на тържествената сесия на общинския съвет днес. За първи път в Деня на Шумен – 11 май тази година, бяха връчени най-високопоставените отличия в наградната система на общината.

Кметът на община Шумен проф. Христо Христов и председателят на общинския съвет Ася Аспарухова поздравиха носителите на “Ключ на град Шумен”.  

Първият от тях е Фикрет Индже, който е почетен гражданин на Шумен от 2012 г. – мажоритарен собственик на “Алкомет” АД, сочен за един от най-крупните инвеститори в града, с граждански заслуги и щедра дарителска дейност, с голям принос за развитието на качествената икономика.

„Сърдечно ви благодаря за високото отличие. Щастлив съм, че съм част от живота на този град. И занапред Шумен ще е моя кауза и съдба“, сподели развълнуван г-н Индже.

Вторият носител на „Ключ на град Шумен“  е академик Дамян Дамянов – почетен гражданин на Шумен от 2006 г., той е хирург, бил е председател на Съюза на учените в България, с принос за развитието на медицината.

„Благодаря за наградата. Символично е, че тя се връчва в този ден 11 май – Деня на Шумен. Още по-символично е, че това е ключ на града, което е израз на голямо доверие“, заяви академик Дамянов.

Третият носител на „Ключ на град Шумен“ е Александър Узунов – кмет на Шумен пет мандата (от 1974 г. до 1986 г.), като в този период се извършва благоустрояване и индустриализация на града. Той е почетен гражданин на Шумен от 2008 г. с големи заслуги за развитието и просперитета на Шумен.

„Искам преди всичко да изразя своята благодарност към всички вас за оценката, която ми давате с тази награда и за това, което е съградено в град Шумен. Това е и признателност за всички хора, които положиха усилия за изграждането на нашия град. Гордея се с това, което е направено“, каза Александър Узунов.

Почетното звание „Носител на златна значка на град Шумен“ бяха връчени на поетесата Роза Боянова и на ръководителя на фолклорен танцов състав „Веселяче“ Боряна Колева.

“Днешният празник ни връща към началото на българската държавност и към времето, когато тук се полагат основите на българската култура и духовност – подчерта кметът на община Шумен проф. д-р Христо Христов в своето приветствие за празника. – Не е случаен фактът, че тук се провежда и първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий през 1813 година. Решението на шуменци да изберат 11 май за свой празник е стремеж към утвърждаване на традициите и следване на заветите на първоучителите.”

 

 

654 преглеждания