Три поколения бойци празнуваха 45 години киокушин карате в Шумен

Споделете с:

Миналото, настоящето и бъдещето на СКК “Киокушин” се сляха заедно на тържественото честване на 45 години киокушин карате в Шумен. Клубът, който се сочи за един от най-старите и най-успешните в България, се утвърди и като модел за подражание на шуменския спорт.

Тържеството край комплекса на Шуменското плато “Стъклото” започна с празничен водосвет за здраве и нови успехи, отслужен от отец Иван Павлов от православната църква “Свети Три светители”. След това възпитаниците на СКК “Киокушин” направиха впечатляващи демонстрации на техники и умения, които завършиха с атрактивно шивари.

Председателят на шуменския клуб сенсей Стоян Обретенов връчи почетни плакети на ветераните, които са поставили основите за развитието на карате в града.

Сенсей Даниел Димитров раздаде призове “45 години карате киокушин в гр. Шумен” за принос в популяризирането и развитието на карате киокушин Шумен на дългогодишните приятели на СКК “Киокушин” Людмила Любенова, Даниел Даулов, проф. Живко Жечев, Любомир Деничин, Панайот Калудов и Пламен Георгиев.

Директорът на ЦПЛР-УСШ “Хан Крум” Людмила Любенова удостои със специални плакети за принос в популяризирането и развитието на детско-юношеския спорт сенсей Даниел Димитров и семпай Явор Александров – преподаватели в отделението по карате на школата.

“45 години не са малко. Нашият спорт не е лесен, изисква се отдаденост и упоритост. За това се радваме, че сред нас има много млади хора, които продължават да развиват карате киокушин в Шумен. Нека всички да са здрави и да имат успехи!”, сподели пред журналисти председателят на СКК “Киокушин” сенсей Стоян Обретенов, който е и международен съдия по карате. Той подчерта огромната роля на сенсей Даниел Димитров, под чието ръководство СКК “Киокушин” се утвърди като лидер в шуменския спорт и в карате киокушин в България.

От името на родителите проф. д-р Деница Петкова Загорчева-Койчева, чиито син Петко и дъщеря Данита са сред успешните състезатели на шуменския клуб, произнесе прочувствено благодарствено слово и връчи подаръци на треньорите и съдиите сенсей Стоян Обретенов, сенсей Даниел Димитров, семпай Явор Александров и семпай Милен Миланов.

Чрез видеовръзка всички присъстващи на празника на СКК “Киокушин” бяха най-сърдечно поздравени от семпай Цветелина Владикова, която сега живее в Пловдив, и от Игор Владев – носител на първия черен колан в клуба, който от години е в Ирландия.

Символично за изминалите 45 години във витрината на СКК “Киокушин” блестят 32 медала от европейски първенства, от които 7 шампионски титли; от национални първенства са натрупани 615 медала, от които 221 златни; само от началото на 2023 година в актива си клубът има общо 52 медала, от които 5 от европейското първенство в Дебрецен, Унгария.

До сега 35 шуменци са били включени в националния отбор на България, като през миналата година рекорден брой състезатели – 15, облякоха екипа с родния трибагреник за Евро 2022 в София. Клубът е традиционен домакин на национални първенства по карате шинкиокушин за деца – кумите, и на турнира за купа „Мадарски конник” за мъже и жени, който тази година имаше осемнадесетото си издание.

Спонсори на шуменските отбори от всички възрастови групи бяха Община Шумен, „Ултима“ ЕООД, „Агрофреш-А“ ЕООД, ”Булгартранс” ООД  и “Винарска изба Осмар” ООД.

 

Снимки Даниела СТОЯНОВА – www.shum.bg и Пламен ГЕОРГИЕВ

 

713 преглеждания