Факелно шествие в памет на Волов

Споделете с:

С второто издание на факелното шествие в Шумен на 26 май беше отбелязана 147-годишнината от гибелта на Панайот Волов. В инициативата на регионалния клон на Национално дружество “Традиция” се включиха много шуменци, които със запалени факли тръгнаха от къщата-музей на революционера, преминаха през пешеходната зона по бул. “Славянски” и се събраха пред паметника на Волов на площад „Оборище“, където поднесоха венци и цветя.

Къщата-музей на улица „Цар Освободител“ № 16 беше отворена до 20:00 ч. при свободен вход. Посетителите разгледаха дома, в който е отраснал Панайот Волов. Това е най-старата запазена сграда в Шумен, която е превърната в музейна експозиция през 1966 година. Сред най-ценните автентични реликви в нея са софрата, край която е сядал и Левски, и пушката, с която Волов е обявил началото на Априлското въстание на 20 април 1876 г.

Шуменският апостол на Четвърти революционен окръг умира едва на 26 години. Той е ранен и при опит да преплува река Янтра край Бяла се удавя.

Вълнуващо слово за безсмъртния герой произнесе уредникът на къща музей “Панайот Волов” д-р Милена Георгиева.

Във военния ритуал участваха курсанти от Факултета по артилерия, ПВО и КИС на НВУ “Васил Левски”, представители на НД “Традиция”, облечени в четнически и хайдушки униформи, ученици и граждани.

Сред официалните гости бяха областният управител инж. Христо Христов, председателят на общинския съвет Ася Аспарухова, заместник-кметът на община Шумен Найден Косев.

568 преглеждания