Фестивал открива жизнената сила на билките

Споделете с:

Първото издание на фестивала на билките “Чиста природа, богатство от билки” откри пред всички нас неповторимата жизнена сила на билките, тяхната уникална магия за лечение, изключителните им здравословни качества.

В продължение на два юлски дни фестивалът събра в Историческия парк край село Неофит Рилски много участници и много ценители на билките, израснали в екосреда, както и верни почитатели на автентичния български фолклор.

Любезни организатори на фестивала са Светла Касабова и Цветомир Цонев от “Магията на българската роза” ООД. “Нашата основна цел е да втълпим на всички гости на фестивала, че най-важното нещо е природата – сподели Цветомир. – Когато ние ценим природата, тя може само да ни помага! С чисти души и сърца хората са избрали да лекуват чрез билките хора. А ние сме избрали да бъдем тяхната платформа – билките и природата ни помагат за алтернативно лечение.”

„Розариумът“ на „Магията на българската роза“ е туристическа атракция, в която има цветна градина, работилница за бижута – създадени от благородни метали и истински растения, заведение за хранене и своеобразен музей на розата. “В този атракцион ще покажем пътя на розата по нашите земи през вековете – казва Цветомир. – Доказваме, че розата е съществувала тук още от времето на траките. Ние участваме в процеса на увековечаване на розата и запазване на нейния генетичен код. Ние сме пазители на този ген!”

Богата е гамата от продукти на „Магията на българската роза“. Освен ценната книга “История на билките от времето на траките”, се предлагат занаятчийско кафе “Розова магия” и десерт с рози, сироп от роза с мед, сироп от шипка, сироп от лавандула, билкови чайове, билкови торбички, извлеци, мехлеми… Всеки продукт на “Магията на българската роза” е шедьовър. Той е изработен от майстора на майсторите – Природата, като нейната енергия е вградена в злато, сребро и мед. Колекцията от уникати изразява култа към розата от древността – от тогава тя е смятана за кралица на цветята. Труден е изборът между прекрасните колиета, брошки, комплекти, докато се стигне до феноменалния позлатен венец от рози.

Съорганизатор на уникалния фестивал на билките е най-големият в света Исторически парк. Неговият изпълнителен директор Ивелин Михайлов е млад и амбициозен човек, който е изпреварил времето, в което живеем. “Ние създаваме икономика на бъдещето – казва той, като потвърждава думите си с факта, че вече над триста млади българи са се върнали у нас от чужбина. И може би разкрива своята житейска философия: – Всеки Божи ден трябва да допринасяме! Всяка сутрин да ставаме да цепим дърва и да носим вода…В работата намирам успокоение. Свършената работа ти е най-голямото вдъхновение!” И дава примери с подобни паркове в развитите страни. “Културата и красотата ти хранят душата” – изповядва Ивелин Михайлов и заключава: ”Паркът е ролс-ройсът на света!”…

В програмата на фестивала се включиха билкари, знахари, историци…

Демонстрация на старинни народни рецепти “цярове и лекове” и “как се правят бои от природни багрила”, записани в тефтерчето на Васил Левски, показа д-р Милена Георгиева от Регионалния исторически музей в Шумен. Един от популярните мехлеми на отец Матей, с който е лекуван и Левски, съдържа свинска мас, чешмяна вода, щипки невен, много ситно стрита смрадлика и пчелен восък.

Вниманието на посетителите беше привлечено от билколечителите Димка и Ненчо Ненови от село Ивански. За тях билколечението е велико изкуство, за което не стига един човешки живот! Те вече са натрупали 45-годишен опит с билките да ги събират, сушат и обработват, за да извлекат техните здравословни и лечебни качества. Димка споделя, че нейните любими билки са Безсмъртничето (Орфеево цвете, Родопски силивряк) и Гърличе. Всяка година през месец август Димка и Ненчо събират билки в Родопите. ЕТ „Самодива“ предлага лечебни екстракти, чайове, мазила и билкови програми.

Разказ за живота на пчелите и как да си правим клеева тинктура в домашни условия ни представиха Цено и Кристина от пчеларската ферма “Ценов” в град Червен бряг. В тяхното собствено производство, което правят със сърце, са включени имуностимулиращи пчелни продукти, мед с билки и свещи от восъчното изкуство.

Усещане за чистота и красота, вътрешна енергия, получена от подбрани натурални съставки и ароматни етерични масла ни представиха Венера и Добромир Станкови от “Kibela naturals” в Балчик. Техните 100 % натурални сапуни съдържат козе мляко, зехтин и само природни съставки.

Демонстрация за замесване на хляб с квас и билки по стара тракийска рецепта представи Надежда Николова. Мнозина имаха възможност и да опитат от нейните истински хлябове, които са твърде далеч от масовите фабрични, предлагани в магазините.

Оправдан интерес предизвикаха и 100 % натуралните сапуни “Скръц” от серията “Класика”, предлагани от Кина Илиева. Домакините от „Исторически парк“ АД се представиха с баница с билки и билкови храни, Миглена Савчева нагости всички с леща с билки, която бе приготвена в голям казан на място. “EНА“ подреди на щанда си билкови сокове и сладка без захар от българската природа, „Хербалкан“ ЕООД – ателие за производство на екстракти и билкови тинктури, “Вадимелис“ – Косьо Любенов – пълната гама билкови мехлеми, тинктури, хранителни добавки. В детската работилница „Да опознаем билките“ малчуганите се научиха да разпознават основни видове билки, да могат да ги оцветят и да засадят билка в чашка, която да отнесат в къщи. Надежда Максимова води билкарски курс, консултации и показа любов към лечебните растения. А Георги Сираков бе събрал легенди за билки и целебни ритуали по нашите земи.

През първия фестивален ден се изявиха детски танцов състав от Балчик и танцов състав от Провадия. Пресъздадена бе възстановка на тракийски мистериален ритуал за прорицание и нестинарски ритуал за здраве, изпълнен от Станислав Камалиев.

Всички посетители от двата фестивални дни участваха и в томбола с награди “Златните билки на България”.

Това приключение във времето трябва да продължи!

 

644 преглеждания