Фийдес Бергман сбъдва своите мечти със силата на знанието

Споделете с:

На патронния празник на Шуменския университет  „Епископ Константин Преславски“ – 21 май, когато се почитат светите равноапостоли Константин и Елена, се състоя тържествена церемония по изпращането на абсолвентите от Випуск 2022. Изключително чаровната Фийдес Бергман, облечена с традиционните за празника тога, шапка и шал, поднесе вълнуващо приветствие от името на завършващите студенти.

“През далечната 1994 година за първи път прекрачих прага на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, за да се завърна тук близо 20 години по-късно и да повторя тази важна за мен стъпка. През 2018 година както аз, така и вие, скъпи колеги, получихме изключителното преимущество да станем част от тази академична общност – обърна се към абсолвентите Фийдес. – И точно тук е моментът да благодарим на онези, които допринесоха изключително много за успеха ни, на хората, които със своя труд и напътствия допринесоха за нашата професионална и житейска подготовка. Благодарим Ви, че ни направихте отговорни, че ни помогнахте да се развием като личности, че ни възпитахте да бъдем критични и ни поощрихте да търсим себе си. Нека надградим вече постигнатото, нека поставим началото на нови успехи, нека бъдем упорити и устремени в сбъдването на мечтите си.”

Днес Фийдес Бергман е една много успешна млада и красива дама. Убедена е, че Шуменският университет предлага много възможности и се ползва с добра репутация в Европа. Първото си висше образование тя е получила тук по специалността “Български език и история”. А сега приключва обучението си като пълна отличничка по специалността „Приложна германистика“. И се надява, че някой ден отново може да се завърне в шуменската Алма Матер, но вече като преподавател…

От години Фийдес живее със семейството си в Германия. Там е преподавател по немски език за чужденци и се занимава с преводачество, което определя като ценно изкуство да се предават послания от един език на друг.

“Когато човек учи, той се чувства свободен!” – споделя Фифи, както я наричат нейните най-близки приятели. Затова нека от сърце да й пожелаем: да продължава да сбъдва своите мечти със силата на знанието! 

503 преглеждания